Gemeente Enkhuizen

PERSBERICHT

Gemeente Enkhuizen

Publiekszaken/Communicatie
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen

Telefoon (0228) 360 155 / 06 22 56 04 73
Fax (0228) 360 107
E-mail communicatie@enkhuizen.nl

datum: 22 juni 2001

Zomeravond beiaardconcerten met Gildas Delaporte

Op dinsdag 3 juli a.s. vindt het derde concert plaats in de serie 'Zomeravond beiaardconcerten Zuidertoren Enkhuizen 2001'. Deze serie wordt georganiseerd door de Enkhuizer Klokkenspelvereniging en de gemeente Enkhuizen. Beiaardier Gildas Delaporte uit Frankrijk, zal deze avond van 20.00 tot 21.00 uur een concert uitvoeren. Zijn concert is geheel gewijd aan Jean Philippe Rameau. Delaporte zal onder andere een selectie uit de opera `Dardanus' en uit Pièces de clavecin en concert' van Rameau ten gehore brengen.

Jean Philippe Rameau is in 1683 geboren in Dijon waar hij van zijn vader zijn muzikale opleiding ontving. Na een kort verblijf in Clermond-Férand als organist van de kathedraal, woonde hij tot zijn dood in 1764 in Parijs. Rameau bleek niet alleen een geweldige muzikant te zijn, maar eveneens een analist en theoreticus van de eerste orde. Als componist is hij beroemd geworden door zijn opera's, kamermuziek en solostukken voor klavecimbel. Het programma wat Delaporte zal uitvoeren geeft een voorbeeld van die drie genres. De opera `Dardanus' is ook vaak als orkest suite gespeeld.

Gildas Delaporte

Gildas Delaporte is in Frankrijk geboren. In Dijon heeft hij zijn beiaard- en contrabasstudie gevolgd. In 1988 is hij naar Nederland verhuisd, waar hij in de Nederlandse beiaardschool zijn opleiding heeft afgemaakt. In 1990 is hij contrabassist van het Brabandts Orkest geworden en tegelijkertijd beiaardier in Oudewater, samen met Gideon Bodden, Geldrop en Schijndel.

De Zomeravond beiaardconcerten kunnen uitstekend worden beluisterd in de luistertuin (beschikbaar gesteld door dhr. E. Wentzel) van banketbakkerij Massenberg, Zuiderkerkstraat 3. De ingang van de tuin wordt aangegeven en de entree is vrij. Tevens kunt u hier koffie of thee bestellen, desgewenst met iets erbij. Een andere luisterplaats is het Zuiderkerkhof waar de gemeente zorgt voor de aanwezigheid van stoelen. De ingang is aan de zuidkant van de kerk. Beide luisterplaatsen hebben hun eigen karakter waar het geluid van de beiaard verschillend ervaren wordt.

Noor meer informatie : stadsbeiaardier Frits Reynaert, tel.: (0228) 31 78 16

e-mail
: frits.reynaert@wxs.nl

Programmaboekje
: Gerda de Jong, tel.: (0228) 36 01 17