Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

3 juli 2001

Vier onderzoekscholen (her)erkend

De Erkenningscommissie Onderzoekscholen (ECOS) heeft dit jaar aan één onderzoekschool erkenning verleend. De onderzoekscholen die in 1996 zijn gestart en waarvan de (vijfjarige) erkenning ten einde liep konden een aanvraag voor een vervolgerkenning indienen. Drie onderzoekscholen zijn hererkend. Voor enkele onderzoekscholen die een vervolgerkenning hebben ingediend, is de besluitvorming met een half jaar opgeschort. Er functioneren in totaal 108 erkende onderzoekscholen.

Aan een aantal onderzoekscholen die om een vervolgerkenning hebben gevraagd kon de ECOS op basis van de nu beschikbare informatie nog geen hererkenning verlenen. De besluitvorming is met een half jaar opgeschort, zodat de onderzoekscholen de gevraagde aanvullende informatie kunnen leveren, zoals de uitkomsten van een een internationaal peer review.

De Erkenningscommissie Onderzoekscholen (ECOS) werd in 1991 op verzoek van de minister van Onderwijs en Wetenschappen door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ingesteld. De commissie treedt zelfstandig op. De Erkenningscommissie telt negen leden en staat onder voorzitterschap van prof. dr. J.A. Michon; vice-voorzitter is prof. dr. ir. A. Verruijt. De ECOS wordt bij de beoordeling van erkenningsaanvragen op verschillende wetenschapsgebieden bijgestaan door zeven subcommissies voor de respectieve wetenschapsgebieden. Deze subcommissies adviseren de Erkenningscommissie bij het beoordelen van de erkenningsaanvragen.

Een lijst met de namen van onderzoekscholen vindt u op de website van de KNAW. Het boekje `Karakteristieken Erkende Onderzoekscholen per 1 januari 2001', met meer informatie over de wetenschappelijke missie van de onderzoekscholen is gratis op te vragen bij de afdeling Voorlichting van de Akademie.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam, Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam, Telefoon Afdeling Voorlichting en Documentatie: 020-5510733, Telefax: 020-6204941, e-mail: voorlichting@bureau.knaw.nl