European Union

Midden-Oosten : escalatie van de gewelddadigheden Press Release: Brussels (03-07-2001) - Press: 263 - Nr: 10241/01


Brussel, 3 juli 2001

10241/01 (Presse 263)

P. 123/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over de escalatie van de gewelddadigheden in het Midden-Oosten

De Europese Unie spreekt haar grote bezorgdheid uit over de nieuwe uitbarstingen van geweld in het Midden-Oosten.

Zij veroordeelt zowel de meest recente explosie van autobommen in Yahud, in de omgeving van Tel Aviv, als de executie door Israël van drie Palestijnse militanten zonder enige vorm van proces.

In verband met de jongste ontwikkelingen in Libanon herinnert de Europese Unie aan haar verklaring van 18 april laatstleden en veroordeelt zij tevens de aanslagen van de Hezbollah op Israëlische stellingen in het gebied van de Shebaa-landerijen en de Israëlische raketaanvallen op een Syrisch radarstation in Libanon.

De Europese Unie roept alle partijen op zich zo terughoudend mogelijk op te stellen en resoluut te trachten de geweldspiraal, waar vooral de burgerbevolking het slachtoffer van is, te doorbreken.

Omdat naar haar overtuiging de problemen in de regio uitsluitend via onderhandelingen kunnen worden opgelost, moet volgens de Europese Unie alles in het werk worden gesteld om de aanbevelingen van het verslag van het onderzoekscomité van Sharm el-Sheikh (het "Mitchell-rapport") onverkort toe te passen en daarbij in de eerste plaats strikt de hand te houden aan het staakt-het-vuren.