Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2001/2850
datum
03-07-2001

onderwerp
Motie Snijder (27 400 XIV nr. 31).
TRC 2001/6736 doorkiesnummer

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Bij de behandeling van de begroting van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij voor het jaar 2001 is gesproken over de lage inkomens in de agrarische sector, met name in relatie tot wet- en regelgeving ten aanzien van landbouw en milieu, en is door het Kamerlid Snijder een motie ingediend, waarin de regering wordt verzocht onderzoek te doen naar de oorzaken van de lage inkomens van agrariërs in relatie tot administratieve lastendruk en extra kosten ten gevolge van Nederlandse wet- en regelgeving.

In bijgaand rapport, dat op mijn verzoek is opgesteld door het Landbouw Economisch Instituut, wordt ingegaan op de inkomensontwikkeling in de agrarische sector en op de oorzaken van de lage inkomens. Tevens is, mede op basis van een onderzoek door het Economisch Instituut voor het Midden en Kleinbedrijf, nagegaan wat de omvang is van de administratieve lasten door wet- en regelgeving van LNV voor de bedrijven in de diverse agrarische sectoren en in de verschillende inkomensgroepen.

Door de MKZ-crisis ben ik er helaas niet in geslaagd de nota vóór de vaststelling van de voorjaarsnota in het kabinet af te ronden. Uit het rapport trek ik de conclusie dat het wenselijk is om waar mogelijk de administratieve lastendruk voor het agrarisch bedrijfsleven te verminderen. In de toelichting op de begroting 2002 zal ik daarop nader ingaan. Ik verbind er tevens de conclusie aan dat de omvang van de administratieve lastendruk slechts voor een zeer klein percentage van de bedrijven een rol speelt bij de lage inkomens-problematiek.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

Bijlage:
Rapport: Inkomens in de agrarische sector en administratieve lasten door wet- en regelgeving van het Ministerie van LNV