Provincie Groningen

Groningen, 3 juli 2001 Persbericht nr.136

Provincie Groningen: geen radioactief afval in de ondergrond

Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen hebben opnieuw aan het ministerie van VROM laten weten dat zij geen radioactief afval in de (diepe) ondergrond accepteren. Dit schrijven zij in een brief naar aanleiding van het eindrapport van de Commissie Opslag Radioactief Afval (CORA) dat de Provincie Groningen heeft ontvangen van het ministerie. "Kernsplijtingsafval en hoogradioactief afval mogen niet op of in de Groningse bodem worden opgeslagen. De diepe ondergrond mag niet gebruikt worden voor de opslag van radioactief afval en gevaarlijke afvalstoffen. Proefboringen in verband met de opslag van de hiervoor genoemde afvalstoffen in en nabij bijvoorbeeld zoutkoepels worden tegengegaan" aldus de Provincie.

CORA heeft gedurende vijf jaar onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden om radioactief afval op te slaan in zoutkoepels of in kleilagen. In het eindrapport "Terugneembare berging, een begaanbaar pad?" wordt geconcludeerd dat bij de drie onderzochte opties (langdurig bovengrondse opslag, ondergrondse opslag in zoutformaties en ondergrondse opslag in diepgelegen kleilagen) geen problemen naar voren zijn gekomen die technische uitvoering in de weg zouden kunnen staan.

De Provincie Groningen heeft al jaren het beleid dat in de diepe ondergrond geen radioactieve afvalstoffen mogen worden opgeslagen. Sinds 1994 is dit Groningse beleid vastgelegd in verschillende officiële documenten. In december 2000 is dit beleid opgenomen in het Provinciaal Omgevingsplan. GS vertrouwen erop dat de Rijksoverheid deze principiële afwijzing van de opslag van radioactief afval in de diepe ondergrond zal respecteren.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Machteld Schierbeek, afdeling Bestuurscontacten Provincie Groningen, tel.050 - 3164982.