Provincie Groningen

Groningen, 3 juli 2001 Persbericht nr. 139

Provincie verleent f 82.582,- voor project "orientatie op de biologische landbouw'

GS hebben besloten een bijdrage van f 82.582,-- ter beschikking te stellen voor de uitvoering van het project "Orientatie op de biologische landbouw". Doel van dit project is om ondernemers die interesse hebben in de biologische landbouw, via een kennismarkt, studiegroepbijeenkomsten en een individueel bedrijfsbezoek bij elkaar te brengen en te stimuleren daadwerkelijk de stap naar de biologische landbouw te zetten. Met het genoemde bedrag wordt een lopend project uitgebreid en "opgeschaald" dat met gelden van het ministerie van LNV wordt uitgevoerd door de NLTO. Daardoor kunnen meer geinteresseerden deelnemen aan het project. In Groningen worden 4 zogenaamde orientatiebijeenkomsten gehouden en er zullen 6 studieclubs worden opgericht. Daarnaast is geld beschikbaar voor belangstellende boeren om een omschakelplan te laten opstellen.

De biologische land- en tuinbouwsector ondergaat nog altijd stormachtige ontwikkelingen. De markt, regelgeving en technische teeltmogelijkheden veranderen in hoog tempo. De consument en grootwinkelbedrijven tonen groeiende interesse in biologische producten terwijl vraag en aanbod sterk wisselen. Agrarische ondernemers zijn geinteresseerd in de biologische productiewijze. Toch blijkt dat de drempel nog hoog is. Ondernemers kunnen moeilijk inschatten hoe een omschakeling voor hun bedrijf uitpakt. Daarnaast vragen geinteresseerde ondernemers zich af of er wel voldoende gegarandeerde afzet van biologische producten is. Door het opzetten van studieclubs en het stimuleren van discussie tussen biologische ondernemers, gangbare ondernemers, marktpartijen, controlerende organisaties etc. worden ondernemers intensief ondersteund bij het maken van de keuze om een biologische bedrijfsvoering te gaan voeren.

De doelgroep van het project bestaat uit ondernemers in de veehouderijsectoren en de akker- en tuinbouw.Via kennismarkten worden zij aangezet na te denken over de mogelijkheden van biologische bedrijfsvoering op hun bedrijf en mee te doen aan studiegroepen. Via een zestal studiegroepen van 10-12 personen zullen ong. 60 nieuwe ondernemers worden bereikt die interesse hebben in de biologische landbouw. Middels bedrijfsbezoeken kan een groot aantal deelnemers direct worden bereikt. Via bestaande projecten en/of op te starten biologische studieclubs kan een deel van de ondernemers verder gaan in het traject van omschakelen. De ondernemer zal worden geadviseerd een omschakelingsplan voor zijn bedrijf te maken. In het kader van dit project wordt een deel van de kosten voor het laten opstellen van zo'n plan gesubsidieerd.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Marike Ensing, afdeling bestuurscontacten, tel. 050 3164075