Provincie Groningen

Groningen, 3 juli 2001 Persbericht nr.144

Provincie geeft f270.000,- aan ouderenproject
"wonen-zorg-welzijn-regisseurs" in oldambt

Gedeputeerde Staten hebben vandaag besloten f270.000,- te geven aan een project waarin ouderen in het Oldambt gebruik kunnen maken van een zogenaamde Wonen-Zorg-Welzijn-regisseur (WZW-regisseur). De regisseur geeft advies aan ouderen, maar ook aan hulpverleningsinstanties of bijvoorbeeld woningbouwcorporaties.

Het doel van het project is het verlenen van hulp aan ouderen die nog zelfstandig wonen, waardoor zij op een prettige manier zelfstandig kunnen blijven wonen en minder snel gebruik hoeven te maken van een plaats in een verzorgingshuis. Daarmee zal er minder druk uitgeoefend worden op de wachtlijst voor verzorgingshuizen.

De regisseurs zullen zelfstandig wonende ouderen bezoeken en hen adviseren over het inschakelen van dienst- en hulpverlening. Vervolgens zijn zij ook het contactpersoon naar instanties zoals woningbouwcorporaties of bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties. Hierdoor hoeven de ouderen hun verhaal niet nog eens te houden bij die organisaties. Bovendien zal een projectleider afspraken maken met alle partijen op het gebied van wonen, welzijn en zorg in het Oldambt, zodat het advies van de regisseurs makkelijk overgenomen wordt door de hulpverlenende instanties.

De regisseurs zijn hoofden uit verzorgingshuizen en uit de thuiszorg. Ze blijven in dienst van de organisatie waar ze voor werken, maar worden bijgeschoold op de terreinen van wonen en welzijn om de problemen van ouderen van vanuit verschillende gezichtspunten te kunnen bekijken.

Het project start in Bellingwedde en zal bij positieve ervaringen worden gevolgd door de overige gemeenten in het Oldambt. De kosten voor het 3 jaar durende project zijn geraamd op f900.000,-. Voor dit bedrag is de projectleider werkzaam en kan de vervanging voor de reguliere werkzaamheden van de unithoofden tijdelijk worden vervangen. In totaal zullen er 4 regisseurs aan de slag gaan.

Thuiszorg Groningen (0,5 fte regisseur)

f 75.000,-

Zorgcentrum De Blankenberg (0,5 fte regisseur)

f 75.000,-

St.Welzijn Bellingwedde (0,2fte regisseur)

f 30.000,-

St. Oosterlengte (2 x 0,5 fte regisseur en 0,2 projectbegeleiding)

f 180.000,-

Ministerie van VROM

f 270.000,-

Provincie Groningen

f 270.000,-

De provincie steunt het project omdat de doelstelling van het project goed aansluit bij de doelstellingen in de regiovisie ouderenbeleid 2001-2005. Het project richt zich namelijk op vraaggerichte zorg waarbij de zorggebruiker centraal staat, het heeft een vernieuwend karakter en draagt bij aan de realisatie van ketenzorg. De Provincie vindt het belangrijk dat het project zich niet alleen richt op de gemeente Bellingwedde, maar ook op andere gemeenten in het Oldambt. Bovendien moet het op termijn ook naar andere regio's overdraagbaar zijn.

Noot voor de pers: voor meer informatie kunt u terecht bij Joske Kluvers van de afdeling Bestuurscontacten, 050 - 316 41 39.