Gemeente Amsterdam


|
Proef horecaconcentratiegebieden verlengd: evaluatie geeft te weinig inzicht in eindresultaten

Zie ook:

Vergaderagenda's 2001 Gemeenteraad en Adviescommissies

Proef horecaconcentratiegebieden verlengd: evaluatie geeft te weinig inzicht in eindresultaten

Het college van B&W heeft kennis genomen van de Evaluatie Aanpassingen Amsterdam Horecabeleid 'En Plein Public'(Uitgaan zonder brokken) en het Haalbaarheidsonderzoek naar veiligheidsstewards in de uitgaansgebieden.

Het college gaat akkoord met verlenging van de proef verruimde horecatijden voor een periode van een jaar, aangezien de resultaten nog te onduidelijk zijn. De proef vindt plaats in hetzelfde gebied en begint op het moment dat het experiment met de medewerkers Toezicht en Veiligheid van de dienst Stadstoezicht is gestart.

Het belangrijkste doel van de proef, die van 1 oktober 1999 tot 1 oktober 2000 plaatsvond, was het verhogen van het gevoel van veiligheid op straat in de horecaconcentratiegebieden (Leidseplein en Rembrandtplein) door verruiming van de horecaopeningstijden. De bedoeling hiervan was dat spreiding van de bezoekers zou plaatsvinden bij het verlaten van de discotheken en mede hierdoor de omgeving minder overlast zou ondervinden.

Uit de evaluatie blijkt dat de bewoners inderdaad minder overlast ervaren en dat het gevoel van veiligheid is toegenomen. Ook is het beeld van de politie op het Rembrandtplein verbeterd ten opzichte van de periode voor de proef en het aantal geweldsdelicten tegen de politie is afgenomen. Daarentegen blijkt uit politiecijfers dat tussen 03.00 en 04.00 uur meer geweld op en rond de pleinen plaatsvindt.

Het college heeft ermee ingestemd te laten onderzoeken waarom er een tegenstelling is tussen de feitelijke cijfers en de gevoelens over de veiligheid en wat de oorzaken zijn van de toename van geweld op de pleinen tussen 03.00 en 04.00 uur.

Behandeling in de raadscommissie is op 3 juli.

Cynthia Hendriks Naar boven


-

© gemeente Amsterdam - 27-06-2001