Rechtbank Assen



Emmtec Services B.V. moet schade van landbouwers door grondwateronttrekking vergoeden

Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 3-07-2001

De rechtbank heeft bepaald dat Emmtec Services B.V. schade die landbouwers hebben geleden door grondwateronttrekking moet vergoeden. Voor eisers sub 2 gaat het om een bedrag van ruim f. 200.000,--, voor eisers sub 3 om ca. f. 80.000,--.
Ca. 80 landbouwers in het gebied rondom Emmen hebben vanaf 1982 schade geleden door grondwateronttrekking door zowel de Waterleidingmaatschappij Drenthe als door Akzo Nobel Fibers B.V. (de rechtsvoorganger van Emmtec Services B.V.) en Emmtec Services B.V. In 1991 hebben zij een schriftelijk verzoek ingediend bij Gedeputeerde Staten van Drenthe (GS) om een onderzoek in te stellen naar de gevolgen van de grondwateronttrekking. GS hebben een commissie van deskundigen ingesteld, de Technische Commissie Grondwaterbeheer (TCGB). De TCGB heeft in maart 1999 een rapport uitgebracht waaruit de schade blijkt. Eisers hebben daarop Emmtec Services B.V. gesommeerd de schade te vergoeden.
Emmtec Services B.V. beroept zich op verjaring van de vordering, omdat eisers pas in 1999 vergoeding van de schade hebben verzocht, terwijl zij daarvan reeds in 1991 op de hoogte waren. De rechtbank heeft dit verweer verworpen, omdat eisers pas in 1999 daadwerkelijk met zowel de schade als de aansprakelijke personen bekend waren.