Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-07-03: Wijkverbetering krijgt vorm in opknappen van pleinen en straten pag.nr.=7516

Opnieuw investeert de gemeente Den Haag fl.7 miljoen in de kwaliteit van pleinen en straten in de stad. Het gaat om herinrichtingen in de wijken Heesterbuurt, Regentessekwartier-Zuid, Transvaal en Duindorp. Voor deze wijken zijn wijkplannen gereed of in de maak. Dat staat in het eerste deel van het Investeringsprogramma Openbare Ruimte (IPOR) 2001 dat B&W van Den Haag vandaag naar de gemeente-raad sturen. Later dit jaar volgt het tweede deel. Vorig jaar kreeg de openbare ruimte een kwaliteitsimpuls van in totaal fl.19 miljoen.

Het Haagse grote stedenbeleid, zoals verwoord in De kracht van Den Haag, is erop gericht in het komende decennium de woningmarktpositie van wijken in bestaand stedelijk gebied te verbeteren. Kwalitatief hoogwaardige en goed onderhouden openbare ruimte ziet het gemeentebestuur als een van de belangrijkste bijdragen om de woonkwaliteit te verbeteren.

Met het eerste deel van het IPOR 2001 worden de gereserveerde middelen omgezet in concrete herinrichtingsplannen voor het Kamperfoelieplein en omgeving, de Van Swindenstraat en de Cartesiusstraat en voor de Marktweg/Veluweplein. Door her-inrichting van het Kamperfoelieplein wil de gemeente de ontmoetingsfunctie van het plein versterken. De grote bomen blijven staan; de viskraam en de bloemenkiosk krijgen een andere plek op het plein. De straten om het plein worden heringericht, waarbij extra parkeerplaatsen worden aangelegd. Het groen rondom de kerk wordt in oude luister hersteld. Met de herinrichtingen wordt een grotere verkeersveiligheid en leefbaarheid nagestreefd. Daarom krijgen de Van Swindenstraat en de Cartesius-straat weer een gewone straatinrichting. Het woonerf wordt verwijderd. Illegaal parkeren op straathoeken is in de nieuwe situatie niet meer mogelijk. Een van de in het oog springende onderdelen van herinrichting van de Marktweg is het creëren van een comfortabele wandelroute vanuit Transvaal en het Groothandelsmarkt-gebied naar het Zuiderpark. Tevens worden de ontsluiting van woningcomplex Het Anker verbeterd eneen speelvoorziening voor de jeugd aangelegd.

In de Pluvierstraat en Tesselsestraat in Duindorp worden ruim 50 bomen geplant. Het asfalt wordt vervangen door klinkers en er komen duidelijk onderscheiden parkeerstroken. Na de zomer wordt de tweede tranche aan herinrichtingsprojecten aan de raad voorgelegd. Alle projecten zijn onderdeel van de wijkplannen die samen met de wijkbewoners ter verbetering van de wijk zijn opgesteld.

last update: 5 juli 2001 ;pag.: 7516; auteur: 77