Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-07-03: Beperking overlast door meer wijkgerichte zorg voor harddrugsverslaafden pag.nr.=7518

Het college van burgemeester en wethouders wil een discussie aangaan over vernieuwingen in het drugsdossier. In een discussienotitie geeft het college een richting aan om in Den Haag een aantal nieuwe wegen in te slaan: meer wijkgerichte zorg, de Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (dwang) en opvangvoorzieningen voor harddruggebruikers.

Wijkgerichte zorg
Met de combinatie medische en sociale zorg op wijkniveau is inmiddels goede ervaring opgedaan in de Tyfoonaanpak in Schilderswijk en Regentes/Valkenbos. Tyfoon is een project met een wijkgerichte drugsaanpak. Tyfoon heeft een pakket maatregelen, t.w.: preventie, zorg, maatschappelijk herstel en communicatie tussen partners, gebruikers en bewoners. Trefwoorden voor Tyfoon zijn: zorg, draagvlak, beeldvorming en beheersing van de problemen in de wijk, met de wijk en vanuit de wijk. In navolging hiervan wil het college een discussie voeren om in meer stadsdelen in Den Haag wijkgerichte zorg te realiseren voor harddruggebruikers. De aanpak is een uitbreiding van het in 1996 in gang gezette beleid,

Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV) dwang De SOV dwang is een nieuwe maatregel die door de rechter kan worden opgelegd aan verslaafden die meerdere keren zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen en waarbij behandeling niet hielp. Het gaat om een combinatie van detentie, afkicken, behandeling en resocialisatie. De wet SOV is in april in werking getreden in gemeenten die hebben ingestemd met de cofinancieringseis van het rijk. De gemeente Den Haag heeft een verschil van mening met het rijk over de financiering van de cellen.De gemeente is van oordeel dat de financiering van cellen volledig voor rekening dient te komen van het rijk en overweegt juridische stappen.

Opvangvoorzieningen
Het college wil een discussie aangaan over een experiment met meerdere opvangvoorzieningen voor (dakloze) gebruikers in Den Haag. Opvangvoorzieningen - waar gebruik is toegestaan - moeten op termijn leiden tot minder overlast op straat. Er zullen stringente voorwaarden worden gesteld, zoals een pasjesregeling, kleinschaligheid en de opvangvoorzieningen zullen een nadrukkelijk onderdeel vormen van de zorgketen rondom harddruggebruikers.

Verdere procedure
De notitie zal besproken worden in een gecombineerde vergadering van de raadscommissie voor Algemene Bestuurlijke en Politie- en Brandweeraangelegenheden en Bestuurlijke Vernieuwing en de raadscommissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie op vrijdag 13 juli a.s. om 15.00 uur. Als de commissies instemmen met de voorstellen in de discussienotitie, zal overleg plaatsvinden met bewoners in de stadsdelen. Het college stelt als voorwaarde dat er voldoende draagvlak van bewoners voor genoemde voorzieningen moet zijn. Het huidige gemeentelijke budget voor verslavingszorg is niet voldoende om de nieuwe voorzieningen te realiseren. Afhankelijk van het resultaat van de consultatie van bewoners wil het college het benodigde bedrag inbrengen bij de voorbereidingen van de begroting 2003.

3 juli 2001

last update: 5 juli 2001 ;pag.: 7518; auteur: 77