Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-07-03: Gemeente Den Haag opent Werkkompas in Schilderswijk pag.nr.=7524

De eerste vestiging van Werkkompas wordt woensdag 4 juli geopend door wethouder Pierre Heijnen van Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheidsbevordering en Integratie (OSWI). Werkkompas is een nieuwe afdeling van de dienst Sociale Zaken en
Werkgelegenheidsprojecten (SZW), die langdurig werklozen gaat benaderen in hun eigen wijk. De te openen vestiging ligt in de Schilderswijk aan het Vaillantplein nummer 4.

Werkkompas krijgt op termijn vier vestigingen in verschillende wijken. Twee andere vestigingen worden later dit jaar gerealiseerd in Escamp en Laak.

De dienst SZW heeft gemerkt dat veel cliënten die al heel lang werkloos zijn, nauwelijks meer ontvankelijk zijn voor de traditionele benadering.- Om opnieuw vertrouwen op te bouwen, gaat Werkkompas deze cliënten daarom in hun eigen omgeving benaderen. Werkkompas wil dat doen in samenwerking met organisaties in de wijk die al met bewoners in contact staan. Daarnaast gaan de medewerkers van Werkkompas buurthuizen, wijkcentra, koffiehuizen en moskeeën af. Zo komen zij ook rechtstreeks met de doelgroep in contact.

De medewerkers van Werkkompas gaan op zoek naar mogelijkheden waarvan mensen zich na jaren van inactiviteit vaak niet meer bewust zijn. Op basis van een zorgvuldige diagnose van de cliënt kan de afstand naar werk vervolgens stap voor stap worden verkleind. Een eerste stap kan bestaan uit deelname aan een gezondheidstraining, een cursus kennismaken met computers of een paar uur per week vrijwilligerswerk doen in een zorgcentrum. Er zijn veel mogelijkheden om scholing of training te volgen en werkervaring op te doen. Werkkompas schakelt daarbij scholingsinstellingen en reïntegratiebedrijven in, maar begeleidt de mensen zelf totdat zij aan het werk zijn.

De nieuwe benadering is voor de gemeente erg arbeidsintensief. In verband hiermee sloot Den Haag op 19 juni als eerste van de vier grote steden een overeenkomst met minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om werkloosheid onder Haagse bijstandsgerechtigden te bestrijden. De dienst SZW zal de komende vier jaar 16.500 cliënten een traject aanbieden, gericht op werk, sociale activering of zorg. De minister heeft hiervoor 67,7 miljoen beschikbaar gesteld.

3 juli 2001

last update: 5 juli 2001 ;pag.: 7524; auteur: 77