NOS


Debat toestemmingswet bij de NOS
NOS Actueel zendt op dinsdag 3 juli 2001 rechtstreeks het goedkeuringsdebat aangaande het voorgenomen huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta uit. Dit debat komt vanuit de Ridderzaal op het Binnenhof, waar voor deze gelegenheid de Eerste en Tweede Kamer in verenigde vergadering bij elkaar komen.

De toestemmingswet regelt de goedkeuring voor het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Dit huwelijk staat gepland voor 2 februari 2002 en zal in Amsterdam gesloten gaan worden. Op 21 mei jongstleden heeft het kabinet de toestemmingswet bij de voorzitter van de verenigde vergadering, zijnde voorzitter Korthals Altes van de Eerste Kamer, ingediend.

De wet zegt niet alleen iets over het voorgenomen huwelijk op zich, zoals datum en plaats van trouwen, maar ook over zaken als bijvoorbeeld naamgeving van Máxima Zorreguieta na haar huwelijk en over de naamgeving van eventuele kinderen. Anders dan bij reguliere wetgeving komen voor de bespreking van deze wet de Eerste en Tweede Kamer in zogenaamde verenigde vergadering bijeen. Dat wil zeggen dat de 225 leden der Staten Generaal zich op 3 juli tegelijk kunnen uitspreken over het voorgenomen huwelijk.

Premier Kok zal alle vragen van de Kamerleden beantwoorden, waarna instemming met de wet wordt gevraagd. Een gewone meerderheid, de helft plus één, is voldoende om de wet aan te nemen. Overigens zijn de Antillen en Aruba de Nederlandse parlementariërs al voorgegaan. Omdat het hier een Rijkswet betreft, moeten ook de parlementen van de Nederlandse Antillen en Aruba de wet goedkeuren. De Antilliaanse Staten deden dat unaniem op 12 juni jongstleden, de Staten van Aruba stemden op 14 juni eveneens unaniem in met het Koninklijke huwelijk.

NOS Actueel zal van het goedkeuringsdebat op 3 juli live verslag doen vanaf 12.30 uur op Nederland 2. Naar verwachting zal dit debat duren tot rond de klok van 14.30 uur. De presentatie is in handen van Ferry Mingelen, eindredacteur van Den Haag Vandaag.

Tussen 19.30 en 19.55 uur zal er eveneens op Nederland 2 door NOS Actueel een samenvatting van het goedkeuringsdebat worden uitgezonden.