Nuon

Persberichten

Intergen en Nuon tekenen overeenkomst voor levering van electriciteit door nederlands WKK-centrale

Amsterdam, 3 juli 2001 - InterGen, dat internationaal actief is in het bouwen en exploiteren van elektriciteitscentrales en daarmee samenhangende infrastructuur, en het Nederlandse energiedistributiebedrijf NUON, hebben een overeenkomst getekend waarbij NUON gedurende 15 jaar het totaal aan opgewekte elektriciteit afneemt van InterGen's geplande gasgestookte WKK-centrale van 800 Megawatt. Het contract heeft een waarde van ongeveer 3 miljard Euro; het precieze bedrag is mede afhankelijk van de gasprijs. De geplande centrale zal in het Rotterdamse Rijnmond-gebied worden gebouwd op het Nerefco-terrein in Pernis.

Michael Hogan, Senior Vice President en Regional Executive van InterGen, die verantwoordelijk is voor InterGen's activiteiten in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië, zegt: "Wij zijn bijzonder verheugd deze overeenkomst te hebben gesloten met NUON, het grootste energiedistributiebedrijf van Nederland, dat onze visie deelt voor het realiseren van nieuwe opwekkingscapaciteit op de markt van noordwest Europa. Het Rijnmond-project biedt InterGen een basis van waaruit een duidelijke aanwezigheid in de regio kan worden gerealiseerd. Samen met de vooruitgang die is geboekt in het vergunningverleningsproces, zal dit cruciale contract ons in staat stellen in de komende maanden de financiering van het project te verzekeren. Wij verwachten aan het eind van dit jaar met de bouw te kunnen beginnen." De WKK-centrale zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2004 operationeel zijn.

Volgens Carel Kok, Chief Growth Officer van Nuon, wil zijn bedrijf minder afhankelijk worden van de vier elektriciteitsproducenten in Nederland. "Door het contract met InterGen kunnen wij meer concurrentie in de markt creëren en dat is precies wat we graag willen", stelt Kok.

Over InterGen
InterGen is wereldwijd actief in elektriciteitsopwekking. Het bedrijf exploiteert of bouwt in totaal 19 elektriciteitscentrales, die in totaal 13.210 Megawatt vertegenwoordigen. InterGen heeft daarnaast projecten in een vergevorderd stadium van ontwikkeling met een totaal van nog eens 4.595 Megawatt. Verder zijn projecten voor in totaal meer dan 9.000 Megawatt in het beginstadium van ontwikkeling. InterGen exploiteert, bouwt of ontwikkelt op dit moment centrales in Groot-Brittannië, Filippijnen, Colombia, Mexico, China, Egypte, Turkije, Brazilië, Australië, de Verenigde Staten en Nederland. InterGen is een Shell-Bechtel venture.