Rijksuniversiteit Groningen

21 Jun 2001

Nummer 88 21 juni 2001

The changing same

Onthulling kunstwerk Maree Blok en Bas Lugthart

Elk jaar één beeld
Elfstedenmonument
Noot voor de pers

Rector magnificus prof.dr. D.F.J. Bosscher onthult op dinsdag 3 juli 2001, om 16.30 uur, het bijzondere waterkunstwerk The Changing Same in de lelievijver op het Zernikecomplex van de universiteit. Het beeld is ontworpen en gerealiseerd door het kunstenaarsduo Maree Blok en Bas Lugthart uit Onderdendam. De contourlijn van een zes meter hoge mensfiguur met een omhoog spuitende fontein verbeeldt het onderzoek binnen de Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen.

De kunstenaars omschrijven hun ontwerp als volgt: "De faculteit bestudeert de complexe veranderingsprocessen van groepen mensen en de manier waarop zij hun persoonlijke, sociale en geografische ruimte vormgeven. De demografische veranderingen van bevolkingen en de ruimte die zij innemen zijn meestal het gevolg van een groot aantal individuele beslissingen. De sculptuur The Changing Same geeft een verbeelding van deze dynamische processen met als uitgangspunt dat zij alleen begrepen kunnen worden door de individuele mens in ogenschouw te nemen. En zoals de vorm ontstaat door zijn begrenzing, zo schetst het begrip en het in kaart brengen van deze veranderingen altijd de contouren van de mens. Het stromende water van de fontein vormt de ruggengraat van de grote mensfiguur en wordt zo tot een krachtige metafoor voor het vermogen van de mens zichzelf en zijn omgeving steeds weer te vernieuwen zonder zichzelf te verliezen."

Elk jaar één beeld

Het kunstwerk van Blok en Lugthart is de zevende verbeelding in een reeks die begon in 1994 ter gelegenheid van het 380-jarig bestaan van de RUG. Tot 2014 - wanneer de universiteit haar 400-jarig bestaan viert - wordt jaarlijks een verbeelding van één van de facetten van de universiteit gecreëerd. Het zesde kunstwerk in de reeks, Non scholae sed vitae van Marte Röling, werd in 1999 op het Harmonieplein onthuld.

Elfstedenmonument

Blok en Lugthart leggen op het moment de laatste hand aan een ander kunstwerk, het spraakmakende kunstproject It sil heve. Dit wordt uitgevoerd op de Canterlandse brug, de laatste brug op de Elfstedenroute die de schaatsers passeren voor de finish op de Bonke in Leeuwarden. De brug wordt in zijn geheel bedekt met duizenden met de hand gemaakte tegeltjes, waarop in blauw glazuur de portretten zijn afgedrukt van schaatsers die ooit de Elfstedentocht hebben uitgereden.

Noot voor de pers

Nadere inhoudelijke informatie over het kunstwerk bij de kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart, telefoon (050)304 95 36 en 06 504 724 19 of op internet www.blok-lugthart.myweb.nl , email villamundi@blok-lugthart.myweb.nl

Nadere informatie over het beeldenproject bij drs. A.W. Bierling, afdeling Voorlichting RUG, tel. (050)363 54 47 (werk).