Politiebericht Friesland: Friesland 3-07-2001
Politieberichten van 2 juli (13.00) t/m 3 juli (07.00)

Surhuisterveen: diefstal autoradio
Maandag tussen 02.00 en 12.30 uur is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Grietmanstraat. Men kwam de auto binnen door de achterruit te verwijderen. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 23-jarige inwoner van Surhuisterveen.

Sneek: diefstal autoradio
Maandagochtend is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Eker. Het portierslot werd geforceerd. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 37-jarige inwoonster van Sneek.

Drachten: twee processen-verbaal
Maandag omstreeks 12.35 uur reed een opvallende politiewagen door de Oude Nering. Vanaf de Markt kwam een fietser die zonder aanleiding vlak voor de auto ging fietsen. Door hard te remmen kon een aanrijding worden voorkomen. Toen de jongen om uitleg van de actie werd gevraagd gaf hij een valse naam op. Hierop werd hij meegenomen naar het bureau. Hij kreeg een proces-verbaal voor het opgeven van een valse naam het betrof een 17-jarige inwoner van Drachten - en voor het niet verlenen van voorrang.

Leeeuwarden: diefstal was
Zaterdagmiddag werden in de Smidsbuurt zes tuinstoelkussens en een tafelkleed gestolen uit de tuin. Vanaf de waslijn werden drie spijkerbroeken, zeven handdoeken en vier onderbroeken weggenomen. De totale waarde bedraagt enkele honderden guldens. Aangifte is gedaan door een 56-jarige inwoner van Leeuwarden.

Hantumhuizen: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 12.10 uur reed een 18-jarige bestuurder (uit Dokkum) van een bestelwagen over de Wierumerwei. Hij kwam met de rechterwielen in de berm, gaf een stuurcorrectie en schoot naar de linkerzijde. Hierbij botste hij met de voorkant tegen de flank van een uit de tegengestelde richting komende tractor, bestuurd door een 25-jarige inwoner van Hiaure. De bestuurder van de bestelwagen is met rug- en nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Beide voertuigen zijn afgesleept. Het bureau ongevalanalyse en voertuigtechniek van de politie Friesland heeft de aanrijding in onderzoek.

Gorredijk: boot vast onder brug
Maandag omstreeks 14.30 uur gingen twee schepen door de brug aan de Hoofdstraat om de sluis in te varen. Toen het voorste schip gepasseerd was, ging de brug weer naar beneden. Het tweede schip was echter nog onder de brug. De brug kwam neer op dit schip, een Smelnekruiser, die vast kwam te zitten. Medewerkers van de provincie Fryslân en de brandweer van Gorredijk zijn ruim twee uur bezig geweest om het schip los te krijgen. Gedurende deze tijd is ook het verkeer gestremd geweest.

Joure: messenzwaaiende man
Maandag omstreeks 16.40 uur kreeg de politie meldingen binnen dat een man met messen stond te zwaaien in de Midstraat. Toen de politie ter plaatse kwam liep de verdachte, een 19-jarige inwoner van Joure, met beide messen, in elke hand een, zwaaiend en met stekende bewegingen naar een politieagent. Door drie politieagenten werd het vuurwapen ter hand genomen. De verdachte liet hierop de messen vallen en werd, onder grote publieke belangstelling, aangehouden. De man had verschillende mensen bedreigd. Zelf had hij zich verwond aan zijn rechterhand. De man is overgebracht naar het bureau te Leeuwarden.

Wolvega: ladder verloren
Maandag omstreeks 16.30 uur reed een 30-jarige inwoner van Staphorst in een bestelwagen over de A32 bij Wolvega. Hierbij verloor hij een trap, die op het dak had gelegen. De man stopte onmiddellijk in de berm om het achterop komende verkeer te waarschuwen. Een 43-jarige automobilist uit Heerde kon de ladder echter niet ontwijken. Door de aanrijding verloor de auto het carter, hetgeen een oliespoor van circa 250 meter opleverde. Rijkswaterstaat heeft de weg schoon gemaakt.

Drachten: inbraak woning
Maandag tussen 13.30 en 14.15 uur is ingebroken in een woning aan het Voermanspad. De aangeefster, een 28-jarige inwoonster van Drachten, had in die tijd even de woning verlaten. In de tussentijd bleek te zijn ingebroken. Ontvreemd werd een portemonnee met enkele honderden guldens en een gsm. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Foudgum: rijbewijs ingevorderd, motor in beslag genomen Maandag omstreeks 19.45 uur reed een 26-jarige motorrijder op de F. Haverschmidtwei, vanuit Brantgum richting Dokkum. Hij reed 168 kilometer per uur, terwijl ter plaatse 80 is toegestaan. Hierop werd zijn rijbewijs ingevorderd. Omdat hij meer dan tweemaal de toegestane snelheid reed werd ook de motor in beslag genomen.

Leeuwarden: aanhouding na diefstal gsm
Terwijl een 53-jarige inwoner van Drogeham maandag omstreeks 20.00 uur in de Ossekop net zijn auto had verlaten, zagen twee getuigen dat een 26-jarige inwoner van Leeuwarden een gsm uit de auto van de inwoner van Drogeham had weggenomen. De twee getuigen zetten de achtervolging in, konden de Leeuwarder aanhouden en overhandigden hem aan de politie.

Hurdegaryp: poging doodslag
Maandag omstreeks 20.25 uur reed een 47-jarige bromfietser uit Hurdegaryp over de Stationsweg, komend uit de richting van de Rijksstraatweg. Op dat zelfde moment reed een 45-jarige automobilist, eveneens uit Hardegaryp, over de Stationweg, komend uit de richting van de Slachtedijk. Ter hoogte van de kruising met de Tholen van Velzenweg kwamen de twee elkaar tegen. Hier reed de automobilist opzettelijk naar links, waarbij hij tegen de bromfietser aanreed. Deze kwam in een naast de berm gelegen sloot tot stilstand. De bromfiets raakte beschadigd. Op de Rijksstraatweg is de automobilist aangehouden. De auto is in beslag genomen. De mannen leven al langere tijd met elkaar in onmin.

Drachten: inbraak woning
Maandag overdag is ingebroken in een woning aan De Slinge. Men kwam binnen via een raam. Ontvreemd werden onder andere enkele sieraden. Aangifte is gedaan door een 61-jarige inwoner van Drachten.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 01.45 werd een 30-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op de Harlingersingel. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 380 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uren.

Bureau Voorlichting & PR, telefoon 058 - 880 8272