2 JULI 2001

Minister Netelenbos beloont tien dames met chauffeursambitie

In het twee weken geleden geopende nieuwe regiokantoor van Vakopleiding Transport en Logistiek in Diemen heeft de minister van Verkeer & Waterstaat vandaag voor het tweede opeenvolgende jaar de naar haar vernoemde Minister Netelenbos TRUST-beurzen uitgereikt. Net als in 2000, krijgen tien dames die carrière willen maken in het beroepsgoederenvervoer de kans om kosteloos hun chauffeursdiploma en groot rijbewijs te halen.

De sector transport en logistiek kampt al enige jaren met een groot tekort aan chauffeurs. Het aantal vacatures steeg in 2000 door naar 3.600. Ondanks dat het aantal vrouwen dat werkzaam is in het beroepsgoederenvervoer het afgelopen jaar steeg van 6 naar 9 procent, laat het percentage vrouwen dat in de sector werkzaam is nog steeds te wensen over. Bemoedigend is wel dat het aantal vrouwelijke chauffeurs in de sector het afgelopen jaar spectaculair steeg: van 1.200 naar 2.000 (ruim 2 procent).

TRUST- beurs stimuleert instroom vrouwen
Het grootste struikelblok voor vrouwen die graag achter het stuur van een vrachtwagen kruipen is de kostbare opleiding. Met de minister Netelenbos TRUST-beurs kunnen de dames kosteloos het CCV-B chauffeursdiploma en het rijbewijs C halen. Vakopleiding Transport en Logistiek wil tijdens de zittingsperiode van minister Netelenbos jaarlijks tien vrouwen deze mogelijkheid bieden. De meeste van de vandaag uitverkoren dames (in leeftijd variërend van 22 tot 42 jaar) dromen al langere tijd van een carrière als chauffeur; de meerderheid van deze groep wil zelfs internationaal chauffeur worden. Ze zijn uit meer dan 65 kandidaten gekozen, waarbij hun motivatie de doorslaggevende factor was. Tijdens de opleiding wordt ook getraind op de TRUST Trucksimulator. Met deze geavanceerde simulator wordt het rijden met een vrachtwagen in allerlei omstandigheden nagebootst. De chauffeur in spé leert zo snel en adequaat te reageren op minder vaak voorkomende en gevaarlijke situaties op de weg.

Van de tien dames die vorig jaar de TRUST-beurs kregen, zijn er inmiddels zeven geslaagd en moeten de laatste 3 binnenkort afrijden. Vier dames zijn inmiddels aan de slag als chauffeur. Vakopleiding Transport en Logistiek verzorgt voor de beursbezitters niet alleen de opleiding, maar geeft de dames ook een baangarantie. Kandidaten voor de beurs 2002 kunnen zich via internet, door middel van een aanmeldingsbon in de (vak)bladen en op de komende BedrijfsautoRAI voor de nieuwe selectieronde inschrijven.

Imagocampagne chauffeurs
Vakopleiding Transport en Logistiek heeft recent de resultaten gepubliceerd van een onderzoek dat is verricht naar het imago van het chauffeursvak. Achterhaalde beeldvorming is een mogelijke oorzaak van de beperkte interesse voor het chauffeursvak bij vrouwen. Het stereotype van de vrachtwagenchauffeur is nog steeds een stoere man 'die naar diesel ruikt'. Door de toenemende mechanisering en de grotere invloed die ICT heeft op het werk, is het beroepsprofiel de laatste jaren echter sterk gewijzigd en zeer geschikt voor vrouwen. De chauffeur nieuwe stijl is een echte dienstverlener; iemand met uitstekende sociale vaardigheden en een goed gevoel voor service.

De sector is veelzijdig en biedt diverse doorgroeimogelijkheden. Eind september start de Vakopleiding daarom met een landelijke campagne waarin de veelzijdigheid van het chauffeursvak centraal staat. De campagne richt zich breed op mensen tussen 20 en 40 jaar en op vrouwen en allochtonen in het bijzonder. Centraal onderdeel van de campagne is de internetsite www.chauffeurworden.nl.