ACCENTURE

Zelfgenoegzaamheid is grootste barrière voor ondernemerschap


- persbericht -

Wereldwijde studie Accenture over ondernemerschap toont aan;

Eigen organisatie, zelfgenoegzaamheid en faalangst zijn de grootste belemmeringen voor ondernemerschap bij Nederlandse bedrijven

Amsterdam, 3 juli 2001. Management & Technology Consultant Accenture toont aan dat de eigen organisatie, zelfgenoegzaamheid en faalangst de grootste barrières zijn voor het stimuleren van ondernemerschap in Nederland. Dit blijkt uit de internationale studie 'Liberating the Entrepreneurial Spirit' die werd uitgevoerd onder 900 topmanagers van organisaties uit 22 verschillende landen in de wereld. In Nederland is onder meer gesproken met Minister Jorritsma van Economische Zaken, Rijkman Groenink (CEO ABN-Amro), Cor Boonstra (oud CEO Philips), Cees van der Hoeven (CEO Ahold) en Tob Swelheim (CEO Nuon).

Grootste belemmeringen ondernemerschap Nederland Grote bedrijven geven, vaker dan kleinere, aan dat ze last hebben van bureaucratische barrières. Goede, creatieve ideeën stranden in stroperige besluitvormingsprocessen. De trage besluitvorming wordt wereldwijd door 67% genoemd als belemmering. Nederlandse managers noemen dit zelfs als één van de belangrijkste barrières met 75% als respons. In Nederland wordt door 83% van de Nederlandse topmanagers risicoaversie en faalangst als belangrijkste belemmering gezien bij het stimuleren van ondernemerschap. Wereldwijd ligt het gemiddelde op 71%.

Zelfingenomenheid is groot gevaar voor Nederland Maar liefst 95% van de Nederlandse topmanagers meent dat hun organisaties ondernemend zijn. Daarmee is Nederland het meest zelfingenomen land ter wereld. Wereldwijd ligt het gemiddelde slechts op 83%. De keerzijde van deze op zichzelf positieve bevinding is dat maar 63% van de Nederlandse respondenten het eens is met de stelling dat Nederland de komende vijf jaar ondernemender moet worden; dit in tegenstelling tot het gemiddelde van 90% wereldwijd. Sander van 't Noordende, partner bij Accenture, stelt: 'Dit gebrek aan ambitie om ondernemerschap te stimuleren is een groot gevaar voor Nederland in de komende jaren.'

Nederlandse topmanagers uitermate positief
Nederlandse topmanagers van organisaties hebben een zeer positief beeld over ondernemerschap. Slechts 13% meent dat Nederlanders een negatieve attitude hebben ten opzichte van ondernemerschap. Dit percentage ligt ver beneden het wereldwijde gemiddelde van 41% en is wereldwijd het laagst gevonden cijfer. Ook werd in dit onderzoek aangetoond dat Nederlanders vinden dat de Verenigde Staten het meest ondernemende land is en maar liefst 68% meent dat Nederland op een goede tweede plaats staat.

Tevreden over de overheid
Hoewel Nederlanders een meer invloedrijke rol toekennen aan de overheid dan andere respondenten (58% ten opzichte van 35%), vindt 67% van de topmanagers dat zij over het algemeen voldoende doet om ondernemerschap te stimuleren. Wereldwijd ligt dit percentage slechts op 32%.

Definitie ondernemerschap
In de studie bleek dat ondernemerschap over de gehele wereld wordt verbonden met vijf elementen, die alle vijf aanwezig moeten zijn om succesvol ondernemerschap te kunnen toepassen. Deze vijf elementen (creativiteit/innovatie, het toepassen van deze creativiteit, elan, waardecreatie en het nemen van risico's) leiden tot de definitie van ondernemerschap: 'het creëren van waarde door individuen, organisaties of groepen organisaties, door het toepassen van creativiteit, elan en de bereidheid om risico's te nemen'. Uit deze definitie blijkt erg duidelijk dat ondernemerschap niet slechts is voorbehouden aan startende ondernemers en zelfs niet aan één individu binnen een organisatie. Samenwerking in een team om waarde te creëren is zelfs van onmiskenbaar belang voor het succesvol toepassen van ondernemerschap.

Over Accenture
Accenture is een wereldwijd opererend concern voor managementconsultancy en technologie met een omzet van 10,3 miljard dollar. In 46 landen werken meer dan 71.000 medewerkers voor klanten in alle denkbare branches, waarvan 800 in Nederland. De diensten die het netwerk van Accenture verleent, lopen uiteen van het verschaffen van risicokapitaal en het lanceren van bedrijven tot diensten op het gebied van managementconsultancy, technologie en samenwerkings-verbanden. Zie ook www.accenture.com.