Gemeente Groningen

6
JUL
11.26

Persbericht

Zomerschool voor allochtone jongeren
03-07-2001

B&W van Groningen trekken een bedrag van ruim 70.000,-- uit voor een zomerschool voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMAs). De zomerschool wordt verzorgd door het Alfa College.

De zomerschool is bestemd voor allochtone jongeren in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar, die de Internationale Schakelklas (ISK) volgen. De ISK is onderdeel van het Rölingcollege en bedoeld voor nieuwe allochtone jongeren in de stad. Zij krijgen hier onder andere les in de Nederlandse taal. De ISK is bedoeld om de doorstroom naar het reguliere onderwijs gemakkelijker te maken.

Voor leerlingen van de ISK is de zomervakantie vaak een nadelige onderbreking van hun leerproces. De scholing van voor de vakantie gaat in de zomervakantie vaak deels- verloren en moet dan na de vakantie weer ingehaald worden. Dit kan soms maanden duren. De zomerschool kan zon terugval voorkomen. De leerlingen gaan hierbij vier dagen per week naar school voor lessen (o.a. Nederlandse taal, rekenen, wiskunde, computerles) en cultuur en recreatie (o.a. tekenen, toneel, excursies naar musea, sport). Het totale programma duurt zes weken. Na afloop van de zomerschool ontvangen leerlingen die minimaal 80% aanwezig zijn geweest een zomerschoolcertificaat.

Het Alfa College verzorgt het programma van de zomerschool. Het Alfa College heeft al drie jaar ervaring met het aanbieden en uitvoeren van een zomerschool voor risicovolle allochtonen van zestien jaar en ouder. Deze ervaringen worden gebruikt bij het nieuwe programma voor de jongere allochtonen.

De gemeente Groningen besloot in januari om aan het eind van dit jaar geen kerstkaarten te versturen en het geld dat hiermee bespaard zou worden te besteden aan een goed doel. Dit jaar is dat geld besteed aan de zomerschool.

Onderwijswethouder Robbert Jan Bron zal op 10 juli bij de start van de Zomerschool aanwezig zijn.