Vereniging FME-CWM

Metalektro zet stap op weg naar Arboconvenant



Zoetermeer, 3 juli 2001

FME-CWM-voorzitter, drs. A. Kraaijeveld, heeft vanmorgen in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag een intentieverklaring ondertekend die het fundament gaat vormen voor Arboconvenanten in de metalektro en metaalbewerking. Bij het convenant zijn drie partijen betrokken: de sociale partners en de overheid. Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondertekende de intentieverklaring namens de overheid. De overige betrokken partijen zijn: de Metaalunie en de werknemersorganisaties FNV, CNV en De Unie. Doel van de intentieverklaring is te komen tot een convenant voor de bescherming van werknemers tegen de risico's van schadelijk geluid, lasrook en oplosmiddelen.

"Als we het hebben over arbeidsomstandigheden moet meer maatwerk mogelijk zijn voor bedrijven en bedrijfstakken; meer flexibiliteit om uitvoering te geven aan de bestaande wetgeving. Een te gedetailleerde regelgeving werkt niet en leidt meestal tot discrepantie tussen regels en praktische uitvoerbaarheid. Een convenant biedt een goed instrument om te komen tot een praktische invulling van globale regelgeving." Dit zei Kraaijeveld tijdens de bijeenkomst in Nieuwspoort. Hij betoogde verder dat regels het bedrijfsleven nu jaarlijks 17 miljard gulden kost en ook dat regels niet het antwoord zijn op de problemen die zich bij bedrijven voordoen.

"Bij een convenant zijn drie evenwaardige partijen betrokken. Die gelijkwaardigheid past in deze tijd. En dat geldt ook op de werkplek. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen op het gebied van arbeidsomstandigheden. De werkgever maar ook de medewerker. Werknemers zijn in de afgelopen decennia mondig geworden en mogen dus ook als zodanig aangesproken worden. De verantwoordelijkheid van veilige en gezonde werkplekken ligt niet meer alleen bij de werkgever."

De FME-CWM-voorzitter verwacht een positieve samenwerking met de partijen die de intentieverklaring ondertekenden, zodat op korte termijn een faciliterende aanpak op bedrijfstakniveau beschikbaar komt. "Het gaat erom dat de gezondheidsrisico s van de werkenden op hun werkplek doeltreffend worden beperkt," aldus Kraaijeveld.

Vereniging FME-CWM, mevrouw Y. van der Heijden, 06 28 23 44 95, yvh@fme.nl