Gemeente Ede

Wederom Iepenziekte geconstateerd

Evenals vorig jaar heeft ook nu de Iepenziekte weer toegeslagen. Dit jaar is het aantal gevallen zelfs nog wat hoger. De ziekte is in ieder geval al vastgesteld bij verscheidene bomen aan de Commandeursweg in Bennekom.

De Iepenziekte is een schimmelziekte, waartegen tot op heden helaas geen afdoende remedie is gevonden. De ziekte wordt meestal bovengronds veroorzaakt en verspreid door de zogenaamde Iepenspintkever. Maar ook ondergronds kan de ziekte overgebracht worden. Dit gebeurt door wortelcontact. Door de ziekte sterft de boom in korte tijd helemaal af. Kwijnende en dode iepen vormen vervolgens weer een ideale broedplaats voor de Iepenspintkever. Het is dus belangrijk dat de ziekte op tijd wordt geconstateerd, zodat maatregelen voor verdere verspreiding van de ziekte kunnen worden genomen. Het kappen van de bomen is daarbij echter niet afdoende. De bomen moeten zo snel mogelijk in hun geheel worden verwijderd en het hout moet onschadelijk worden gemaakt (versnipperd).

Het kappen, verwijderen en versnipperen van de bomen waarbij de ziekte inmiddels is vastgesteld, is al begonnen. De werkzaamheden worden in de komende tijd voortgezet. Medewerkers van de afdeling Beheer van de gemeente zijn hiermee belast.
Iepenbomen staan echter niet alleen op gemeentegrond. Ook particulieren hebben iepen in hun tuin staan. De gemeente verzoekt de eigenaren dan ook om bij vermoeden van de ziekte zo snel mogelijk contact op te nemen met de heer P. Peters, uitvoerder Beheer. De heer Peters is bereikbaar op telefoonnummer (0318) 68 06 76. Het laten kappen en verwijderen van de zieke bomen is kosteloos.



Ede, 3 juli 2001