Den Haag, 4 juli 2001

Na een tweede bezoek dit voorjaar aan het loodaccu verwerkingsbedrijf Métal-Blanc in Bourg-Fidèle (Noord-Frankrijk) heeft Tweede Kamerlid Remi Poppe (SP) opnieuw moeten constateren dat de verwerking van Nederlandse loodaccu's nog steeds een bedreiging vormt voor milieu, omwonenden en personeel.

Hij heeft dan ook minister Pronk per brief gevraagd een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid om Nederlandse loodaccu's op een milieuhygiënische verantwoorde wijze in eigen land te verwerken. Na een eerste bezoek najaar 1999 aan het verwerkingsbedrijf in het Noord Frankrijk kwam Poppe (SP) tot de conclusie dat de recycling van onze loodaccu's absoluut niet deugt. Het lood werd in een open systeem omgesmolten wat een ernstige loodemissie veroorzaakte. Gevolg, te hoge loodconcentratie in het bloed bij kinderen en personeel, en gras in de omgeving van de fabriek dat door de boeren niet mag worden gebruikt.

Terug in Nederland attendeerde Poppe deze situatie aan Pronk die toezegde in contact te treden met zijn Franse collega.

Op uitnodiging van omwonenden heeft Poppe dit voorjaar opnieuw de fabriek bezocht. Ondanks beloftes van de Franse milieu minister aan haar collega Pronk bleek de situatie nauwelijks verbeterd. Personeel moet nog steeds met gelaatsmaskers op zowel in als op het buitenterrein van de fabriek werken. Uit gesprekken met werknemers, de directeur van Métal Blanc, omwonenden en de gemeentesecretaris van Bourg-Fidèle werd duidelijk dat de loodemissie naar de buitenlucht nog zeker niet was verdwenen. Het in 1997 ingestelde verbod op het gebruik van groenten uit tuinen rondom het bedrijf is dan ook nog steeds niet ingetrokken.

Poppe: "het is schandalig dat voor Nederlandse loodaccu's een verwijderingsbijdrage betaald moet worden terwijl er geen sprake is van een milieuhygiënisch verantwoorde eindverwerking. In de periode 1998 - 1999 zijn er door het ministerie van VROM vergunningen verleend voor de export van ongeveer 100.000 ton loodaccu's. Dit moet toch voldoende zijn om in Nederland een milieuhygiënisch verantwoorde en rendabele fabriek te laten draaien".

Inlichtingen:

Remi Poppe: 070 - 318 28 02 06 - 53 35 93 94

Siddi Roza: 070 - 318 38 15