Multiscope



Persberichten
Multiscope doet aangifte van hack

's-Hertogenbosch - 04-07-2001. Online onderzoeksbureau Multiscope maakt bekend dat zij een hack op één van haar internetservers gemeld heeft bij justitie. Multiscope heeft inmiddels extra beveiligingsmaatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Aangezien justitie de zaak onderzoekt kan Multiscope er op dit moment weinig inhoudelijke mededelingen over doen.

Een hacker heeft zichzelf op illegale wijze toegang verschaft tot een Windows NT webserver van Multiscope en heeft deze tevens geprobeerd te locken, wat niet gelukt is. De herkomst van de hacker kon via logfiles op de server herleid worden tot aan de provider, waarmee onmiddellijk contact is gelegd. Na de inbraak is de server opnieuw opgebouwd en is het beveiligingsniveau verhoogd. Uiteindelijk zijn er geen gegevens verloren gegaan omdat er gebruik gemaakt kon worden van een recente backup.

Multiscope heeft aangifte gedaan op grond van computervredebreuk, poging tot afpersing, diefstal en vernieling van gegevens. Justitie neemt de aangifte serieus en zal de hacker verantwoordelijk houden voor zijn daden. Om het onderzoek niet te belemmeren wordt op dit moment geen inhoudelijke informatie bekend gemaakt. Mede daarom kan Multiscope niet bevestigen dat het om diefstal van een bestand van 2000 panelleden gaat, zoals sommige media beweren. Wellicht volgt in een later stadium meer informatie.