Gemeente Oosterhout

Besluitenlijst

Vergadering college van b. en w. 3 juli 2001

College akkoord met wijzigingen in deeltaxivervoer

Het college van b. en w. heeft besloten de overeenkomst met Personenvervoer Zuid-Nederland (PZN) voor het uitvoeren van het deeltaxivervoer te verlengen tot 1 januari 2004. Daarna zal het deeltaxivervoer opnieuw openbaar worden aanbesteed, mogelijk in combinatie met andere vormen van collectief vervoer (zoals bijvoorbeeld leerlingenvervoer). Dat betekent dat PZN tot die periode het deeltaxivervoer in zestien gemeenten in de regio zal verzorgen. In de nieuwe overeenkomst is overigens een aantal wijzigingen opgenomen die de dienstverlening door PZN ten goede moet komen.

Voor het college is er een aantal redenen nu niet tot openbare aanbesteding over te gaan. Verlenging van het contract biedt de ruimte om de komende periode een aantal ontwikkelingen door te zetten, zoals de realisatie van halteplaatsen. Gelijktijdig een nieuwe aanbesteding opstarten, zou tot vertraging leiden en een groot beslag leggen op de ambtelijke capaciteit. Ook de continuïteit van de dienstverlening naar de gebruikers is een belangrijke overweging. Verder speelt een rol dat de kwaliteit van de dienstverlening door PZN goed te noemen is: een grootschalig klanttevredenheidsonderzoek heeft in 1999 aangetoond dat ook de gebruikers het systeem positief waarderen.

In de verlengde overeenkomst is overigens wel een aantal wijzigingen opgenomen. Zo is er sprake van een terugbeloptie, waarbij de klant vijf tot tien minuten van tevoren een telefoontje krijgt dat de taxi eraan komt. Dat betekent dat bewoners van portiekwoningen en flats niet lange tijd in de hal op de taxi hoeven te wachten. Een andere wijziging is dat klanten, behalve de gewenste vertrektijd, nu ook de gewenste aankomsttijd kunnen doorgeven. Daarnaast zal de aansluiting op bus en trein worden verbeterd, komt er een uitgebreide campagne ter promotie van de Deeltaxi, zullen er klantenpanels worden opgericht en zal eens per jaar een klanttevredenheidsonderzoek worden gehouden.

B. en w. willen uniforme richtlijnen bij organiseren evenementen

De gemeente Oosterhout wil werk gaan maken van het gemeentelijk evenementenbeleid. Op die manier willen b. en w. komen tot eenduidige afspraken bij het organiseren van evenementen. Daarbij moeten regels worden opgesteld voor zowel het publiekrechtelijk deel (vergunningverlening) als het privaatrechtelijk deel (ter beschikking stellen door de gemeente van grond en materialen).

Op dit moment staan wel delen van het evenementenbeleid op papier, zoals bijvoorbeeld met het tentenbeleid het geval is, maar is er geen sprake van een integrale benadering. Daaraan is wel behoefte, zo concludeert het college naar aanleiding van recente ervaringen met het Parkfeest en het Blues & Roots Festival.

De organisatie van het Blues & Roots Festival is met de gemeente in een juridische procedure verwikkeld over de kosten die de organisatie moet betalen voor het plaatsen van een tent op de markt. De gemeente is van oordeel dat de organisatie hiervoor het commerciële tarief van 2500 ( 1.134) moet betalen, terwijl de organisatie van mening is dat eigenlijk geen vergoeding en ten hoogste het "ideële tarief" van 1.000 ( 454) verschuldigd is.

Het college is echter van mening dat het zeer wel verdedigbaar is om voor het bijzonder gebruik van openbare ruimte een vergoeding te vragen en dat ze daarvoor verschillende tarieven mag hanteren.

Tenslotte constateert het college eveneens dat de organisatie terecht het commercieel tarief in rekening wordt gebracht. Op het eerste gezicht mogen de activiteiten van de stichting ideëel lijken, maar de activiteiten op de Markt kunnen niet worden losgezien van het horecagebeuren daaromheen, aldus het college. Juist de keuze voor de Markt is ingegeven door de aansluiting bij de horeca, waardoor de activiteit van de stichting moet worden aangemerkt als onderdeel van het horecagebeuren (en dus commercieel van karakter).

College ziet geen redenen voor opnieuw aanbrengen "knip" Weststadweg

Het college van b. en w. ziet, onder opvoering van nieuwe argumenten, geen redenen over te gaan tot het opnieuw aanleggen van een "knip" in de Weststadweg. Dit heeft het college besloten naar aanleiding van een uitspraak van de Bredase arrondissementsrechtbank. Die heeft het besluit van het college van augustus 1999 vernietigd waarin b. en w. besloten "de knip" op te heffen.

De "knip" is in 1996 aangelegd als maatregel om doorgaand verkeer op de Lage Molenpolderweg te weren. Vanwege het protest tegen die maatregel, vooral vanuit het kerkdorp Den Hout, is vervolgens besloten de maatregel weer ongedaan te maken. Een officieel besluit daarover namen b. en w. in augustus 1999. Tegen dat intrekkingsbesluit heeft vervolgens een aantal bewoners van de Lage Molenpolderweg bezwaar aangetekend. Burgemeester en wethouders hebben, op advies van de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie, besloten dat advies ongegrond te verklaren. Daarop zijn de bezwaarmakers naar de rechtbank gestapt. Die vernietigde het besluit, waarbij vooral een rol speelde dat het gemeentebestuur volgens de rechter onvoldoende was nagegaan of, bij het in stand houden van "de knip", aanvullende verkeersmaatregelen de problemen van Den Hout hadden kunnen oplossen.

Volgens burgemeester en wethouders bieden dergelijke aanvullende maatregelen echter geen soelaas. Het afsluiten van de ontsluitingswegen naar Den Hout zou het kerkdorp isoleren van Oosterhout en het zou de agrarische bedrijven in grote problemen brengen, aldus het college. Ook het aanbrengen van snelheidsremmende maatregelen in bijvoorbeeld de Vrachelsestraat zou niet echt helpen: weliswaar zou daardoor de snelheid van het verkeer afnemen, maar niet het gebruik van de Vrachelsestraat als sluiproute.

Alles overwegende komen b. en w. dus tot de conclusie dat het verkeersbesluit tot intrekking van "de knip" gehandhaafd moet blijven. Tegen deze beslissing is beroep mogelijk bij de rechtbank te Breda.

Raadsvoorstel over aanleg trapveldje aan Gen. Maczekstraat te Dorst

Het college van b. en w. zal de gemeenteraad een voorstel doen dat het mogelijk maakt aan de Gen. Maczekstraat een trapveldje aan te leggen. Omdat de realisering van zon voorziening in strijd is met het bestemmingsplan, moet hiervoor een vrijstellingsprocedure worden gevolgd. De gemeenteraad moet voor die procedure het startsein geven.

De aanleg van een trapveldje voor de jeugd in de wijk Baarschot is een lang slepende kwestie. Aan de ene kant vraagt de bevolking van Dorst om zon voorziening, maar willen individuele bewoners het veld niet bij hen in de buurt hebben. Om die reden is al een aantal locaties afgevallen. Tijdens de onlangs gehouden ontmoeting met de bevolking van Dorst werd weer om zon voorziening gevraagd. Tijdens die bijeenkomst leek er kans op brede steun voor de aanleg van een trapveldje aan de Gen. Maczekstraat. Deze locatie is destijds zelf door de wijkbewoners aangedragen.

Maar ook hier bleken uiteindelijk acht bewoners tegen de aanleg van een trapveldje. Gezien het grote algemene belang dat de voorziening dient in Baarschot wonen zon 120 kinderen en het feit dat in het verleden toezeggingen zijn gedaan, stellen b. en w. voor die bezwaren niet te honoreren. Het individueel belang weegt in deze kwestie niet op tegen het algemeen belang. Bovendien vinden burgemeester en wethouders de bezwaren van de acht bewoners angst voor overlast door hangjongeren, waardevermindering van de woning niet echt zwaarwegend.

College: SBO kan herinrichting begraafplaats op eigen kracht realiseren

Er is geen enkele aanleiding te veronderstellen dat Stichting Begraafplaatsen Oosterhout (SBO) niet op eigen (financiële) kracht de herinrichting van de begraafplaats Leijsenakkers tot een goed eind te brengen.

Dat antwoorden burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van het raadslid A. Kouwelaar (Gemeentebelangen). Het college baseert deze stelling op een financiële toets van de plannen van SBO.

Burgemeester en wethouders geven verder aan dat ze voor het overige slechts kennisgenomen heeft van de plannen van SBO. "Deze zijn namelijk de verantwoordelijkheid van de stichting", aldus het college.

In het antwoord wijst het college er verder op dat de stichting vanaf 2003 geen bijdrage van de gemeente meer zal ontvangen. Dat is afgesproken in het kader van de ombuigingsoperatie "Basis in balans". Wel heeft de gemeente ten opzichte van SBO "een verantwoordelijkheid vanuit een wettelijke taak als SBO buiten haar schuld in de problemen komt". Over deze achtervangfunctie zijn afspraken gemaakt, die ook terug te vinden zijn in risicoparagraaf van de gemeentebegroting.

Stimuleringsbijdrage voor onderwijsinitiatief beeldende kunstenaars

Het college van b. en w. heeft besloten een eenmalige stimuleringsbijdrage van

2500 ( 1.134) beschikbaar te stellen voor een onderwijsinitiatief van de regionale beroepsvereniging van kunstenaars BOA. Deze vereniging wil scholieren uit het voortgezet onderwijs in het kader van het verplichte vak cultuur en kunstzinnige vorming inzicht geven in de wereld van de beeldende kunst door hen in hun atelier te ontvangen en hen te vertellen over hun werk.

Het gaat hier om een experiment in het najaar van 2001 met een aantal klassen van het Mgr. Frenckencollege en het Hanze College. Het experiment wordt, behalve door de gemeente, ook financieel ondersteund door onder andere de scholen en BOA. Op termijn zou het experiment kunnen leiden tot een breder opgezet project, waarin bijvoorbeeld ook de Muzendag/Open Ateliers en H19 zouden kunnen deelnemen.

Gemeente zal deelnemen aan provinciaal risico informatiesysteem

De gemeente Oosterhout zal deelnemen aan het Risico Informatie Systeem (RIS) van de provincie Noord-Brabant. Dit systeem geeft een actueel overzicht van de risicos die de provincie en ook de gemeenten in de provincie loopt. Deze inventarisatie draagt bij een effectieve rampenbestrijding, maar biedt belangrijker wellicht ook de mogelijkheid op die risicos in te spelen bij het formuleren van veiligheidsbeleid.

In de eerste fase zal het RIS met informatie worden gevuld over de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. De gemeente is hierbij verantwoordelijk voor het aanleveren van informatie. In fase twee zal ook informatie over overige risicos beschikbaar komen (brand in grote gebouwen, overstromingen, uitval nutsvoorzieningen, natuurbranden), terwijl in de laatste fase de risico-inventarisatie zal worden uitgebreid met risicos van buiten de provincie Noord-Brabant.

Gemeente ondersteunt subsidieaanvragen Woningbouwstichting

De gemeente Oosterhout zal twee aanvragen van de Woningbouwstichting Oosterhout (WBSO) om subsidie voor het opknappen van woningcomplexen ondersteunen. Het gaat om subsidieverzoeken die WBSO bij het ministerie van Volkshuisvesting heeft ingediend op basis van het Innovatieprogramma Stedelijke Vernieuwing (IPSV).

De eerste aanvraag betreft het verplaatsen van de bergingen van de woningen in de Beemdenbuurt naar de achterzijde van de woningen, gecombineerd met het opknappen van de woonomgeving en het vergroten van de sociale veiligheid.

Daarnaast verzoekt WBSO om subsidie voor de grootschalige aanpak van de structurele problemen met de gevels bij een complex van 376 eengezinswoningen in de wijk Oosterheide. Deze aanpak moet leiden tot het verhogen van het woon- en leefklimaat en de levensduur van de woningen met 15 tot 25 jaar. Daarnaast zal er gelijktijdig aandacht worden besteed aan energie en milieu en het politiekeurmerk veilig wonen.

Krediet aan raad gevraagd voor vervaardiging rioolbeheerkaarten

Burgemeester en wethouders gaan de gemeenteraad vragen een krediet van

75.000 ( 34.034) beschikbaar te stellen voor de vervaardiging van rioolbeheerkaarten voor de kerkdorpen, de wijken Vrachelen, Houthaven en Krooneiland en de bedrijventerreinen Weststad III en Everdenberg.

Overeenstemming recht van opstal voor bergbezinkbassin

De gemeente Oosterhout heeft overeenstemming bereikt met de eigenaren van twee percelen grond langs de Provincialeweg over het verlenen van recht van opstal en erfdienstbaarheid voor de aanleg van een bergbezinkbassin in Oosteind. Hiermee is een bedrag gemoeid van 25.000 ( 11.344).

Oosterhout, 5 juli 2001