Provincie Groningen

Groningen, 5 juli 2001 Persbericht nr. 146

Aantasting bladeren in Noord-Groningen natuurlijke oorzaak

De dorre bladeren in het noorden van de provincie Groningen zijn een gevolg van zogenaamde zoute nevel. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Provincie Groningen is uitgevoerd. Voor dat onderzoek zijn er monsters genomen van aangetaste en gezonde bladeren van de meidoorn, esdoorn, es en eik. De monsters zijn genomen in Borgsweer, Termunterzijl, Uithuizen en Kolham. In de aangetaste bladeren zijn verhoogde waarden chloride gevonden, terwijl in de gezonde bladeren geen verhoogde chloride waarden werden gevonden. Het chloridengehalte duidt op (zee)zout. Hiermee is uitgesloten dat de dorre bladeren een gevolg zouden zijn van de chemische industrie uit de omgeving.

De verhoogde chloridenwaarde is waarschijnlijk veroorzaakt door het stormachtige weer tijdens het pinksterweekeinde. De sterke wind uit het noorden en noordwesten heeft er voor gezorgd dat grote hoeveelheden zoute nevel in de lucht terecht kwam. Deze nevel is vervolgens neergeslagen op bomen of boomdelen die het minst beschut stonden. Dit verschijnsel is in het onderzochte deel van de provincie overal aanwezig. Hieruit kan worden opgemaakt dat de schade is ontstaan door blad"verbranding" door zoute (zee)wind. Visueel is vastgesteld dat de aantasting in de regio Borgsweer - Termunterzijl en de noordkant van de provincie het grootst is. Landinwaarts bleek de schade minder. Opmerkelijk is dat de bladschade vooral is opgetreden aan de noord- en noordwest kant van de begroeiing. De bladeren aan de zuidkant van de begroeiing, en de bladeren die op meer beschutte plaatsen zitten zijn niet aangetast.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Machteld Schierbeek, afdeling Bestuurscontacten Provincie Groningen, tel.: 050 - 3164982.