Gemeente Hoogeveen



5 juli 2001

Fietsbrug Erflanden in 2002 gereed

De gemeente wil medio 2002 een fietsbrug klaar hebben voor de verbinding over de Hoogeveensche Vaart van de woonwijken Erflanden en De Weide. De Provincie Drenthe heeft opdracht gekregen een ontwerp te maken.

De brug, 6 meter breed, is bestemd voor fietsers en voetgangers en zal bestaan uit twee betonnen 'aanlopen' en over het kanaal een stalen beweegbaar deel, met een doorvaaropening van 9,5 meter. De brug, die naar boven openklapt, moet een slanke vorm krijgen en in een licht gebogen lijn het kanaal overspannen. De bediening zal op afstand zijn vanaf de nieuwe brugsluis aan de Zuidwoldigerweg.

De brug komt ter hoogte van de zogeheten 'tuinstad' in Erflanden en de groenstrook tussen de buurten Kattouw en Schutlanden in De Weide. De nieuwe fietsroute komt uit op de Zuidwoldigerweg. Verderop, aansluitend op de Schutlandenweg, komt een tweede brug. Deze zal alleen voor snelverkeer zijn en is naar verwachting klaar in 2005. Dan worden ook de laatste woningen in Erflanden gebouwd, in het bosmilieu in het oosten van de wijk.

De provincie, de beheerder van de Hoogeveensche Vaart, zal behalve een ontwerp maken ook toezicht houden bij de aanleg. Als opdrachtgever fungeert de stuurgroep Erflanden, waarin naast de gemeente ook de projectontwikkelaars van Erflanden zitting hebben, te weten Heijmans Vastgoed Realisatie en Bouwfonds Woningbouw.

Start bouw na winter

De planning is nu dat na de winter de aanbesteding en de start van de bouw volgt, zodat de brug medio 2002 klaar kan zijn. Met de start van het nieuwe schoolseizoen zou de jeugd van Erflanden dan via de brug naar school kunnen fietsen.

Stand van zaken ontwikkeling

Momenteel leggen de grondwerkers de laatste hand aan het bouwrijp maken van het gedeelte in de zuidwesthoek, in het weidemilieu. Deze werkzaamheden zijn voor de bouwvakantie afgerond. Na de vakantie kan de bouw van de woningen daar starten. Ook in Tuinstad, het middelste woonmilieu van Erflanden, is men momenteel aan het werk. Het gaat hier om een start van het woonrijp maken, dat wil zeggen het afronden van de straatinrichting in deze al deels bewoonde buurt.

© Copyright Gemeente Hoogeveen