Persbericht MeesPierson N.V.

W.P. Stewart en Comgest bieden beleggers houvast

Beleggen in onzekere tijden

Het afgelopen jaar bleek meermalen dat aandelen een risicovolle belegging vormen. Hoewel de meeste beleggers wel weten dat aandelenkoersen regelmatig kunnen dalen, is een fors koersverlies ervaren toch iets anders. De risicoperceptie van beleggers is dan ook niet constant: in opgaande beurzen willen beleggers meer 'risico' dragen dan in neergaande markten. Blijven de koersen dalen, dan vluchten veel beleggers in aandelen van ondernemingen met een relatief zekere en stabiele winstgroei.

Na het uiteenspatten van de technologiezeepbel in maart 2000 profiteerden vooral de 'defensieve' sectoren niet-duurzame consumptiegoederen (+34%), gezondheidszorg (+26%), nutsbedrijven (+24%) en financiële waarden (+15%) van de toenemende onzekerheid. De sectoren telecommunicatie en technologie daalden met respectievelijk 45% en 52%. Deze sectorrotatie, de sterkste in de afgelopen 25 jaar, benadrukt wederom het belang van spreiding in uw beleggingsportefeuille.

Defensieve groei
Net als bij beleggen in individuele aandelen is ook bij beleggen in funds spreiding noodzakelijk. Iedere fundmanager heeft immers zijn eigen beleggingsstijl. Funds renderen dus verschillend in uiteenlopende marktomstandigheden. Twee funds die bij uitstek geschikt zijn in het onzekere beursklimaat van het afgelopen jaar zijn W.P. Stewart Holdings, dat belegt in Amerikaanse aandelen, en Comgest Growth Europe. Zij hebben dezelfde beleggingsstijl, die zich het beste laat omschrijven als 'defensieve groei'.
De aandelenselectie moet aan hoge eisen voldoen. Ondernemingen moeten over een lange periode een stabiele jaarlijkse winstgroei per aandeel realiseren van minimaal 10% en gemiddeld 15%. De onderneming moet deze winstgroei bij voorkeur bewerkstelligen via autonome groei. Dit betekent dat beide funds voornamelijk beleggen in marktleiders die een vooraanstaande positie hebben in niet-cyclische activiteiten en bovendien beschikken over een goed management, sterke merknamen, patenten of specialistische kennis. Voorbeelden hiervan zijn in Europa CSM, Wella, Heineken, Nokia en Roche; in de Verenigde Staten Dell Computer, Disney, Merck, Home Depot en Marriott International.

Strikte criteria
De beheerders stellen hoge eisen aan de transparantie van ondernemingen en de mate van voorspelbaarheid van hun winstcijfers. Zij mijden dan ook sectoren met onduidelijke boekhoudpraktijken, een geringe openheid of onvoldoende communicatie met aandeelhouders. Banken, verzekeraars en cyclische bedrijfstakken voldoen niet aan deze strenge eisen. Daarnaast beleggen de funds slechts zeer selectief in technologieondernemingen. Door de strikte criteria resteren er in zowel de Verenigde Staten als Europa slechts zo'n vijftig ondernemingen die interessant zijn als belegging. De beheerders beleggen in een geconcentreerde portefeuille: W.P. Stewart heeft vijftien à twintig aandelen in portefeuille en Comgest tussen de twintig en vijfentwintig. De waardering van een aandeel speelt een belangrijke rol. De beheerders willen niet te veel betalen voor de verwachte winstgroei. Zo deden zij in 1999 hun belangen in technologie geheel van de hand omdat zij de waarderingen irreëel vonden. Na de forse koersdalingen sinds maart 2000 bouwen ze dit jaar weer selectief wat technologiebelangen op, zoals in Dell, Nokia en SAP.

Stabiele rendementen
Doel van W.P. Stewart en Comgest is op lange termijn een rendement te bieden dat overeenkomt met de gemiddelde winstgroei van hun aandelenportefeuille: gemiddeld zo'n 15% per jaar. Gezien de uitgesproken beleggingsstijl zal het rendement echter regelmatig afwijken van de index en van andere funds. Zo was Comgest in 1997 en 1999 een van de slechtst presterende Europafunds, terwijl het in 1995, 1996, 1998 en 2000 tot de absolute top behoorde. Vooral in periodes waarin cyclische en financiële waarden achterblijven presteren beide funds relatief sterk, en ook in tijden van onzekerheid, zoals in het afgelopen jaar. Beleggers zijn dan bereid meer te betalen voor aandelen met een relatief 'zekere' winstgroei.
De kracht van de beleggingsstijl ligt in de stabiliteit van de rendementen. Door de stabiele winstgroei van de ondernemingen waarin de beheerders beleggen, fluctueren de rendementen minder dan die van de index. W.P. Stewart had in dollars gemeten sinds 1988 geen negatief kalenderjaar. Ook Comgest had in zijn bestaan sinds oktober 1987 nog geen negatief kalenderjaar. Vooral sinds maart 2000 bewijst de defensieve groeistijl zijn waarde. W.P. Stewart steeg tot eind mei 2001 in euro's gemeten met 29%, terwijl de MSCI USA Index met 7% daalde. Comgest realiseerde een koersstijging van 18% tegenover een daling van de MSCI Europe Index met 11%. Beide funds maken deel uit van de fundsselectie van MeesPierson en van de Referentieportefeuille Funds.