Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Aan de redactie

Den Haag, 5 juli 2001

Gehandicapte internetambassadeurs overhandigen testrapport aan plv. directeur Jaap Boot van het KNMI

VEEL NIEUWS EN MEDIA-SITES SLECHT TOEGANKELIJK VOOR GEHANDICAPTEN

Nieuws en mediasites zijn slecht toegankelijk voor gehandicapten. Dat is de conclusie in het testrapport nieuws en media dat de gehandicapte internetambassadeurs vandaag hebben aangeboden aan plv. directeur Jaap Boot van het KNMI. De website van het KNMI was als beste getest. Met een aantal kleine aanpassingen kunnen de sites wel toegankelijk gemaakt worden.

Juist voor gehandicapten is de informatievoorziening op internet van groot belang. Veel gehandicapten kunnen geen kranten en tijdschriften lezen (mensen lichamelijke handicap en blinden) of kunnen geen TV kijken of luisteren (blinden en doven).

KNMI.nl, nu.nl, weer.nl en Parool.nl best toegankelijke, SBS.nl, Elsevierweekblad.nl en Trouw minst toegankelijke nieuwssites

Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door vier ambassadeurs van het project Drempels Weg. Dit project van het ministerie van VWS is bedoeld om het internet beter toegankelijk te maken voor gehandicapten. De ambassadeurs hebben ruim twintig sites1 getest op toegankelijkheid aan de hand van internationaal erkende criteria2. De website van het KNMI komt, door de gebruiksvriendelijkheid en duidelijkheid, als beste uit de test. Het Parool is de meest gebuiksvriendelijke site, vinden de Drempels Weg-ambassadeurs. Ook Weer .nl en NU.nl voldoen in hoge mate aan de W3C-normen voor toegankelijkheid. Slechtst geteste site is het financieel dagblad (fd.nl). Ook Trouw.nl, elsevierweekblad.nl en sbs.nl scoren een zware onvoldoende in zowel gebruiksvriendelijkheid als toegankelijkheid. Het volledige rapport is te vinden op www.drempelsweg.nl.

Oplossingen

Veel drempels kunnen weggenomen worden door technische aanpassingen aan de websites. Zo kunnen bijvoorbeeld door een simpele aanpassing alle plaatjes worden voorzien van een tekst, essentieel voor blinden. Veel nieuwssites maken gebruik van video of audio. Bij slechts één site was hier een tekstalternatief voorhanden. Ook hiervoor bestaan simpele oplossingen.

Aanbieding rapport aan KNMI

Vanmorgen is het testrapport 'nieuws en media' door de ambassadeurs aangeboden aan aan plv. directeur Jaap Boot omdat de website van het KNMI als beste uit de test naar voren kwam. Het KNMI heeft aangegeven om, net als vele ander organisaties, het komende jaar zich verder in te spannen om de toegankelijkheid van haar website voor gehandicapten te blijven vergroten.

noot voor de redactie,