Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-06-28: 41ste Internationale Rozenconcours pag.nr.=7426

Donderdag 5 juli wordt het 41ste Internationaal Rozenconcours gehouden in het Westbroekpark in Den Haag. De mooiste roos wordt bekroond met de prestigieuze Gouden Roos van Den Haag. Zondag 8 juli staat het rosarium van het Westbroekpark in het teken van de Dag van de Roos.

41ste Internationaal Rozenconcours

Traditiegetrouw wordt elk jaar op de eerste donderdag in juli, wanneer de rozen op hun mooist zijn, in het Haagse Westbroekpark het Internationaal Rozenconcours gehouden. Dankzij het Internationaal Rozenconcours beschikt het Westbroekpark over een unieke collectie rozen. Dit jaar staat de 41ste editie op het programma. Kwekers uit vele landen hebben rozen ingezonden. Deze rozen worden door een internationale vakjury en door genodigden beoordeeld op eigenschappen als kleur, blad en groeiwijze. In de internationale vakjury zijn dit jaar 12 landen vertegenwoordigd, onder andere Nederland en Luxemburg, maar bijvoorbeeld ook Nieuw-Zeeland, Zimbabwe en Chili. De rozen worden gekeurd in een aantal categorieën: trosrozen, grootbloemige rozen, park-/ heesterrozen, patiorozen en klimrozen. In iedere categorie kan een roos worden onderscheiden met goud, zilver of brons. De roos die het hoogste aantal punten behaalt, wordt bovendien bekroond met de Gouden Roos van Den Haag.

In verband met de rozenkeuringen is het Westbroekpark donderdag 5 juli tot 13.00 uur gesloten.

De Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde, afdeling Den Haag, organiseert op woensdag 4 juli de traditionele geurkeuring. Wie belangstelling heeft om deel te nemen aan deze keuring, is vanaf 14.30 uur van harte welkom bij de kiosk bij de ingang van het rosarium. De winnaar ontvangt de volgende avond de Geurprijs.

Dag van de Roos

Op zondag 8 juli is een ieder van harte welkom in het rosarium van het Westbroekpark voor de Dag van de Roos. Niet alleen kan de Gouden Roos van Den Haag worden bewonderd, ook staan er demonstraties bloembinden en allerlei workshops met de roos als thema op het programma.

Tussen 12.00 en 18.00 uur geeft bloemist Emiel van der Oest de geheimen van het rozenschikken prijs. Naast klassieke boeketten, tafelstukken en traditionele biedermeiers laat hij zien hoe de roos op een moderne en trendy manier kan worden toegepast in het interieur van nu.

Bloemenveiling Holland geeft informatie over de verwerking van de duizenden rozen die elke dag worden aangevoerd en worden verkocht over de hele wereld.

Beeldhouwster Ingrid Rekers geeft tijdens de Dag van de Roos in het park aan maximaal tien cursisten een workshop beeldhouwen met als thema de roos. Wie aan de workshop wil deelnemen, kan zich hiervoor opgeven bij Ingrid Rekers, telefoon 070 - 362 5797.

Arnoldine Vergeldt, schrijfster van het boek Rozen om op te eten laat zien hoe op basis van rozenblaadjes allerlei basisrecepten zijn te bereiden voor in de keuken.

Twee rozenverkopers van Mimetheater Vitrine vermaken het publiek.

Ook aan de kinderen is gedacht. Het Haags Kinderatelier geeft aan kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 13 jaar workshops schilderen en sjabloneren op doek.

De Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde, afdeling Den Haag, verzorgt in samenwerking met de Nederlandse Rozenvereniging ook dit jaar weer rondleidingen door het park en een plantenruilbeurs. Ook is er volop informatie over de roos in het algemeen en natuurlijk over de rozen in het rosarium.

Een bezoek aan de Dag van de Roos kan dit jaar uitstekend worden gecombineerd met een uitstapje naar De Parade. Dit mobiele theaterfestival heeft dit jaar van 6 tot en met 15 juli haar tenten opgeslagen in het Westbroekpark.

De Dag van de Roos is gratis toegankelijk en goed bereikbaar met het openbaar vervoer via de tramlijnen 9 en 17.

28 juni 2001

last update: 29 juni 2001 ;pag.: 7426; auteur: 77