Euronext Amsterdam

05 Jul 2001 Overtreding Fondsenreglement waarschuwing tegen Tulip Computers N. V.
Persbericht 2001.049

Advies Adviescommissie Fonsenreglement en besluit directie Euronext inzake schriftelijke waarschuwing tegen Tulip Computers N.V.

Euronext Amsterdam N.V. (Euronext) heeft de Adviescommissie Fondsenreglement (Commissie) bij brief van 21 februari 2001 verzocht te adviseren over een mogelijke overtreding van het Fondsenreglement door de uitgevende instelling Tulip Computers N.V. (Tulip). De Adviescommissie heeft besloten de behandeling van dit verzoek schriftelijk af te doen. Op 31 mei jl. heeft de Adviescommissie aan Euronext geadviseerd.

Artikel 28h Fondsenreglement bepaalt, voor zover te dezen relevant, dat de uitgevende instelling verplicht is terstond een publicatie te doen omtrent elk feit of elke gebeurtenis betreffende de uitgevende instelling waarvan moet worden aangenomen dat hiervan een aanmerkelijke invloed op de koers zal uitgaan.

Op 22 september 2000 heeft Tulip het halfjaarlijks verslag 2000 gepubliceerd. In het halfjaarlijks verslag werd een verlies van ¤ 6,6 miljoen over het eerste halfjaar van 2000 vermeld. Over het eerste halfjaar van 1999 werd door Tulip een verlies geleden van ¤ 1,3 miljoen. Bij de publicatie van de jaarcijfers op 3 maart 2000 is door Tulip in het persbericht nog de verwachting uitgesproken dat Tulip in 2000 een omzetniveau van meer dan NLG 300 miljoen zou bereiken en dat daarbij een winst na belastingen van 2 à 3% in 2000 en van 5% "op termijn" zou worden gemaakt.

Uit de door Tulip verstrekte informatie blijkt dat de voorlopige interne halfjaarcijfers in de loop van juli 2000 ter beschikking zijn gekomen van de directie van Tulip. Op 16 augustus 2000 zijn de halfjaarcijfers in definitieve vorm, vergezeld van een voorlopige aangepaste resultaatsverwachting voor geheel 2000, beschikbaar gekomen voor de directie van Tulip. De aldus beschikbaar gekomen halfjaarcijfers en verwachtingen waren aanleiding voor de directie van Tulip tot het instellen van een nader onderzoek. Volgens Tulip zijn de definitieve halfjaarcijfers door de directie vastgesteld en besproken in een telefonisch overleg en is daarna het persbericht van 22 september 2000 gepubliceerd.

De Commissie onderschrijft de beoordeling van Euronext van de geconstateerde feiten en omstandigheden. De Commissie is van oordeel dat de op 16 augustus 2000 voor de directie van Tulip beschikbaar gekomen gegevens omtrent de operationele bedrijfsuitoefening, inhoudende een verlies van ¤ 6,6 miljoen, dermate afweken van eerder afgegeven prognoses en de verliespositie in 1999, dat onmiskenbaar was dat van deze informatie een aanmerkelijke invloed zou uitgaan op de koersontwikkeling van het aandeel Tulip. Tulip had dan ook op, althans binnen enkele dagen na, 16 augustus 2000 over genoemd verlies een openbare mededeling moeten doen.

De Commissie is van oordeel dat in het door Euronext bij Verzoek van 21 februari 2001 aan haar ter beoordeling voorgelegde geval sprake is van een kennelijke overtreding van artikel 28h Fondsenreglement door Tulip Computers N.V.

De Commissie ziet in de omstandigheden van dit geval aanleiding Euronext tevens te adviseren een maatregel te nemen als bedoeld in artikel 65 Fondsenreglement jegens Tulip Computers N.V., te weten de maatregel van een schriftelijke waarschuwing van Euronext aan Tulip Computers N.V.

BESLUIT DIRECTIE EURONEXT N.V.

De directie van Euronext heeft besloten het besluit van de Adviescommissie Fondsenreglement te onderschrijven en heeft Tulip een schriftelijke waarschuwing gegeven in verband met overtreding van artikel 28h Fondsenreglement.
De volledige uitspraak van de Adviescommissie Fondsenreglement is op 29 juni 2001 gepubliceerd op de website van Euronext (www.euronext.com).

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs