Ingezonden persbericht


Toeristisch Informatie BulletinHongaars Verkeersbureau

juli 2001

NIEUWE REGELS IN HET WEGVERKEER
Met ingang van mei 2001, zijn in Hongarije nieuwe verkeersregels in werking getreden, die betrekking hebben op personenauto's. Het betreft de verhoging van de toegestane maximumsnelheden voor de verkeerswegen met 10 km/uur. Volgens de nieuwe regels gelden thans de volgende maximum snelheden: Voor de autobanen ( met middenberm): 130 km/uur Voor de autowegen (zonder middenberm): 110 km/uur Voor de secundaire wegen(landwegen): 90 km/uur Binnen de woongebieden (bebouwde kom) blijft de maximum snelheid 50 km/uur. Autobussen en touringcars met een technisch attest en keuringsbewijs mogen op de autobanen 100 km/uur rijden.

Het spreekt vanzelf, dat bovenvermelde snelheden alleen zijn toegestaan indien de omstandigheden dit toelaten.

Nieuw is voorts, dat wanneer op de achterbank van de personenauto veiligheidsgordels aanwezig zijn, de wettelijke verplichting bestaat, dat deze daadwerkelijk gebruikt worden, ook in het stadsverkeer. Voor de zitplaatsen aan de voorzijde bestaat deze verplichting reeds sedert jaren en blijft onveranderd. Het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden is streng verboden.

DE DRUIPSTEENGROT PÁLVÖLGY IN BOEDAPEST WEER HEROPEND

Een beschermd natuurgebied, niet ver van het centrum van een grote stad, wordt slechts zelden aangetroffen. In Boedapest echter is dit wel degelijk het geval, met de Palvölgy druipsteengrot. Vanaf april van dit jaar worden er grotonderzoekers en natuurvrienden en andere belangstellenden verwacht. Het is aan de reconstructie, die ca. een miljoen gulden kostte en waarbij o.a. een nieuwe zaal werd vrijgemaakt, te danken, dat de gewelven te bezichtigen zijn tijdens een wandeling van 50 minuten. De 82 meter diepe grot werd gevormd door warmwaterbronnen, die langs de Donau ontspringen en werd ontdekt in 1904 tijdens bouwwerkzaamheden. Na onderzoek bleek, dat er een uitgebreid gangenstelsel aanwezig was, met een lengte van 13 km. In 1944 werd de grot en zijn omgeving tot beschermd gebied verklaard. Het druipsteen bestaat uit mineralen, die door het warme water worden meegevoerd. De aangebrachte verlichting accentueert dit en maakt het voor de bezoeker zeer attractief, maar ook de akoestiek in de grot is zeer goed waardoor de ten gehore gebrachte muziek een streling voor het oor wordt.

HONGARIJE IN VOGELPERSPECTIEF
Hierachter verbergt zich de onderneming Birdwatch Magyarország BT heeft het jaar 2001 onder het motto "nomen est omen" uitgekozen als startjaar voor het organiseert een programma's voor het observeren van vogels tijdens een toer of gedurende de vakantie onder het motto "nomen est omen" het jaar 2001 als startjaar uitgekozen. Het observeren van vogels is een echte, steeds groeiende vrijetijdsbesteding en soms passie geworden, als plaatsvervanging voor de jacht. In Engeland zijn er reeds meer dan een miljoen aanhangers van deze nieuwe liefhebberij, maar ook de Duitsers en Russen laten zich niet onbetuigd. Hongarije kent 376 vogelsoorten, waarvan er 210 in het land broeden. Hiertoe behoort o..a. een bestand van 40.000 tot 50.000 kraanvogels. Hier zijn nog rustige natuurgebieden, met voldoende leefruimte voor de vogels Informatie:
Birdwatch Ungarn KGTel./Fax: 003623-423-106, E-mail : birdwatch@birdwatch.hu

GOULASH KOOKWEDSTRIJD IN BOEDAPEST
14-15 september 2001
Gezien het grote succes van de Goulashwedstrijd en Festival van vorig jaar wordt dit jaar deze evenementenreeks weer georganiseerd. Op de tweede dag van het evenement vanaf 10 tot 24 uur kunnen de bezoekers genieten van verschillende voorstellingen. (programma's voor kinderen, dans, muziek en humor) De grootste attractie van de evenementenreeks is de goulash die in een ketel met een inhoud van 4251 liter (vorige jaar: 3500 l), gekookt zal worden. Naar verwachting zal de meest overvloedige goulash van de wereld tot de nieuwste Guinness records gaan behoren. Na deze soep zullen 15000 kneudels en 2000 porties Somlóër kneudel (nagerecht) geserveerd worden. Rond de grote ketel zullen groepjes van 5 personen, die samengesteld zijn uit burgemeesters van gemeenten, ambassadeurs en andere bekende personen, in meer dan 100 kleinere ketels goulash klaarmaken en strijden om de eerste plaats in de Goulashwedstrijd. Dit tweedaagse evenement vindt vanaf 14 september 11 uur tot 15 september 24 uur plaats in Boedapest (XVIIIde district), Bókay kert, Városház utca 40. Informatie:
Hotelinfo Kft., dhr G. Gál, mw. T. Cserhalmi, 00-36-1-266-3741, 00-36-1-267-0896 E-mail: hotelinfo@mail.tvnet.hu

Iin de voetsporen van koninklijke koks
34 augustus, Nagyszakácsi
Eeuwenlang waren telgen uit dit dorp koks (szakács) aan het koninklijk hof. Nagyszakácsi, trots op zijn verleden, stapt in 2001 voor de negende keer "in de voetsporen van de koninklijke koks". De hoofdattractie van het evenement is de internationale wedstrijd om de titel "Koninklijke Kok" welk met een bezienswaardige ceremonie aan de koninklijke tafel wordt gepresenteerd. De bezoeker krijgt naast een voorproefje van de middeleeuwse gerechten ook iets mee van de renaissance cultuur. Rondtrekkende toneelspelers, gemaskerde personen, ridderlijke duels, boogschutters en poppenspelers geven voorstellingen, en er wordt renaissance muziek gespeeld. Het vuurwerk maakt het rijke programma, waarvan ook amateur kookwedstrijden, brood-, honingkoek- en banketbakker demonstraties deel uitmaken, nog kleurrijker.. Informatie:
e-mail: kaposvar@tourinform.hu

VERDERE EVENEMENTEN IN HONGARIJE

BOEDAPEST

Feestspelen van Ferencváros
15 juni15 juli
Een multicultureel festival, dat sedert 1993 elk jaar in het negende district van Boedapest "Ferencváros", wordt georganiseerd. Een aantal van de symfonische en oratorische concerten worden in de kerk op het Bakáts tér (Bakáts plein) gehouden vanwege de prachtige akoestiek. Het publiek kan er bovendien genieten van opera-, rockopera-, musical- en balletvoorstellingen, die vóór de kerk, op het openlucht podium (het op één na grootste in Boedapest), worden gegeven. Informatie:
e-mail: hungary@tourinform.hu

PEPSI eiLAND Festival
18 augustus
Het eiland in het hart van Boedapest wordt sedert 1993 een week lang stad in een stad. Het "eiland" is inmiddels een multicultureel wereldfestival geworden, dat in 2000 door meer dan 300.000 bezoekers werd bezocht, terwijl het bleef wat het wilde zijn: de beste plek in het hart van de zomer. Meer dan 30 podia toonden meer dan 800 programma's. Wereldsterren en landelijke bekendheden treden op het grote podium op, terwijl op de andere plaatsen jazz, blues, folklore, theater, modern ballet, kindervoorstellingen en vele, vele andere programma's worden gegeven voor hen die open staan voor cultuur. Op het eiland zijn alle soorten dienstverlening aanwezig die het "stadse"leven comfortabel maken, zoals: kranten, nieuws, bioscopen, theaters, concertruimtes, universiteit, "crèche", medische dienst, apotheek, supermarkt, buffets, restaurants, markt etc. etc. Informatie:
www.sziget.hu

BoedaFest Zomer Opera- en Ballet festival
419 augustus
De BudaFest programma's hebben altijd een enorm succes in het airconditioned gebouw van de Hongaarse Staats Opera. De uitermate kwalitatieve opera- en balletvoorstellingen en concerten garanderen jaarlijks een blijvende ervaring voor de bezoekers. In 2001, op het tiende BudaFest maken de werken Gounod: Romeo en Julia (4,5), Tsjaikovsky: Zwanenmeer (11,12), Bartók: Bluebeardscastle (18, 19), J. Strauss: De Vleermuis (14, 15)en het opera-gala (7,9) deel uit van het aanbod, maar behalve in het Opera gebouw vinden ook kamerconcerten plaats in musea en hotels. Informatie:
e-mail: hungary@tourinform.hu

Feest der Ambachten
1720 augustus
Het "forum van de levende volkskunst". In 2001 komen voor de vijftiende keer, de beste ambachtslieden van Hongarije en hun uitgenodigde buitenlandse partners, samen in de burcht van Boeda. Hun activiteiten kan men aanschouwen en de producten van hun arbeid kopen op de markt. De kleintjes kunnen de volkskunsttraditie uitproberen op de speelplaatsen. Op de podia treden volksdansgroepen, orkesten en solisten op uit binnen- en buitenland. Groot en klein kan zich amuseren met komedianten, straattheater en poppenkast voorstellingen. 's Avonds is er gelegenheid om te dansen. Op 20 augustus is er een defilé van de ambachtslieden en met de zegening van het nieuwe brood eert men het feest van koning Sint István, stichter van de Hongaarse staat. Informatie:
e-mail: hungary@tourinform.hu

Joods zomer Festival
26 augustus 2 september
Een reeks evenementen die een kijkje geeft van de rijke joodse cultuur. Voor de vierde maal opent men de poorten en biedt men de bezoekers een kleurrijk scala aan. Zij kunnen kiezen uit; een internationaal Klezmer festival, een organisten festival en een aantal koren, een show van Uri Geller en een voorstelling door het Israëlische Ballet. Men kan lachen om het Joodse cabaret, of dagdromen tijdens een operette gala-avond. Schilderijen en fototentoonstellingen, literatuur-, film- en jeugddagen maken traditioneel deel uit van het programma. Informatie:
www.jewishfestival.hu

Boedapest internationaal wijn- en champagnewijnfestival 3 t/m16 september
Bijna vijfhonderd Hongaarse en buitenlandse wijnen worden gepresenteerd door wijnbouwers en handelaren tijdens dit feest. Een voorproefje uit het programma: wijnen, hapjes, galadiner, wijnveiling, oogstfestijn en wijnfeest in het Openlucht Museum te Szentendre, Wijndagen van Boeda, foto- en kunsttentoonstellingen en muziekprogramma's op de Burcht van Boeda. Informatie:
www.winefestival.hu

Boedapest Herfst Festival
19 oktober t/m 4 november
Festival van experimenterende kunstenaars op zoek naar nieuwe vormen, dat vrijwel alle takken van kunst omvat, veelzijdig is en in Europees perspectief een duidelijk beeld biedt van de hedendaagse kunsten. Informatie:
www.festivalcity.hu

BALATON MEER

DAL VAN DE KUNSTEN
12-22 juli
In de vier plaatsen van het Dörögdi Bassin Vigántpetend, Kapolcs, Monostorapáti, Taliándörögd wordt jaarlijks een tiendaags programma georganiseerd van ruim 300 culturele, oude ambachten- en herlevende- en beeldende kunst programma's waaruit de "Verliefden van de Vallei" kunnen kiezen. Informatie:
Tel/fax: 00-36-87-437-029l

DAGEN VAN BALATONALMÁDI
20-29 juli
De Dagen van Almádi zijn een traditioneel stadsfeest, gekruid met het optreden van volksdansers, operettezangers, humoristen en orkesten. Er zijn diverse sportgebeurtenissen, straatfeesten en vuurwerk. Een aanvullend programma is de serie concerten oude muziek, die in de Romaanse Vörösberényi Vestingskerk gegeven worden.. Informatie:
e-mail: balatonalmadi@tourinform.hu

CULTUREEL FESTIVAL IN BALATONFÖLDVÁR
20 juli 20 augustus
In 2001 wordt voor het eerst in Balatonföldvár een cultureel festival georganiseerd dat tracht de tradities van de Balatonregio in de schijnwerper te zetten. Via literaire voordrachten, concerten van klassieke en hedendaagse muziek, volksdansvoorstellingen en tentoonstellingen laat men het culturele erfgoed van het meer en zijn omgeving de revue passeren. Informatie:
e-mail: balatonfoldvar@tourinform.hu

ORGELCONCERTEN IN TIHANY
21 juli t/m 15 september

De kerk van het in 1055 opgerichte Benediktijner Klooster van Tihany is jaarlijks de traditionele plaats voor de orgelconcerten met het Filharmonisch Orkest. De bekendste organisten vertolken werken van Bach, Händel en Liszt. Informatie:
e-mail: tihany@tourinform.hu

JAZZ- EN WIJNFESTIVAL IN BALATONBOGLÁR
21-27 juli
Bijna elk segment van de Balaton Regio biedt de bezoeker wijnen met een eigen aroma en smaakharmonie. De bekendste wijnen van Balatonboglár zijn de Cabernet Franc en de Merlot. Wijn en muziek zijn onafscheidelijk. Tijdens het Jazz- en Wijnfestival amuseren bekende en amateur artiesten met hun optreden het dorstige publiek. Informatie:
e-mail: balatonboglar@tourinform.hu

Anna-bal
28 juli, Balatonfüred
Dit beroemde evenement van de "Balatonzomer" heeft altijd een grote belangstelling gekend. Haar tradities stammen uit de tijd van de reformatie, wat de meest "bloeiende" periode was in de Hongaarse geschiedenis. Toen, in 1825 organiseerde men het eerste Anna-bal in Balatonfüred, ter ere van de dochter van het huis Horváth. Op de zondagochtend na het bal, wordt de "beauty van het bal" samen met haar hofdames, in koetsjes door huzaren door de stad gereden. In die dagen, bieden de openluchtmanifestaties, de culturele programma's, de straatmuziek en de concerten een aangename afwisseling voor het publiek. Het Anna-bal blijft, want jaarlijks brengt het extra kleur in het leven van de stad en zijn bezoekers. Informatie:
e-mail: balatonfured@tourinform.hu

FOLKLOREFESTIVAL IN BALATONFÖLDVÁR
28-29 juli
Aan de sedert 1962 in Balatonföldvár georganiseerde Ontmoeting voor volksmuziek en volkskunst, nemen 8-10 volksdans-ensembles uit de Dunántul.deel. De concours- en het dansprogramma's worden door een professionele jury beoordeeld, de prijsuitreiking en het galaprogramma in Hongaarse sfeer, bieden een boeiend amusement. Informatie:
e-mail: balatonfoldvar@tourinform.hu

OVERZWEMMEN VAN HET BALATON MEER
28 juli: Révfülöp en Balatonboglár
Aan dit evenement, de strijd om de 5200 meter af te leggen, dat steeds populairder wordt, nemen elk jaar duizenden deel. Tijdens het zwemmen wordt men begeleid door boten van de zeilverenigingen en watersportclubs. Aanmelden kan van 7 tot 13 uur in Révfülöp, aan de noordzijde van het Balaton meer. In Balatonboglár wacht men bij de finish de deelnemers en belangstellenden op met culturele en amusementsprogramma's. Informatie:
revfulop@tourinform.hu

OVERZWEMMEN VAN DE BAAI
5 augustus
Eén van de pittoreske baaien van het Balaton meer is de plaats waar men de 3,6 kilometer wijde baai overzwemt. Hierbij wordt men niet alleen een sportbelevenis rijker als men vanuit Balatonfüred het stadje Tihany bereikt, maar ook het prachtige panorama en de zachte golven van het meer vormen een onvergetelijke ervaring voor elke deelnemer. Informatie:
www.marathon.hu

WIJNWEEK IN BALATONLELLE
28 juli t/m 5 augustus
De Wijnweek van Balatonlelle is één van de grootste festiviteiten van de beroemde, traditievolle Zuidelijke Balaton wijnstreek. Een week lang maken de wijnboeren in de schaduwrijke kelders met aromavolle wijnen hun opwachting voor de deelnemers aan de wijnroutes en de bezoekers van de gastronomische evenementen, die rijk aan demonstraties en vrijetijds programma's zijn. Muziek en dans worden vertolkt door waardige vertegenwoordigers van de Hongaarse volkskunst, en iedere avond is er gelegenheid tot volksdansen. Informatie:
www.balatonlelle.hu

WIJNWEEK IN BADACSONY
28 juli t/m 5 augustus
De vaandeldrager onder de wijnen van de Balaton regio, de Badacsonyi Szürkebarát, heet ons welkom in de Wijnweek van Badacsony, waar bezoekers worden uitgenodigd voor een wijnproeverij, een verrukkelijke vissoep en een dansfestival. Informatie:
e-mail: badacsonytomag@tourinform.hu

WIJWEKEN IN BALATONFÜRED
4-20 augustus
Balatonfüred is de "Internationale Stad van Druiven en Wijn". Op de beroemde Tagore promenade wordt elk jaar in augustus het grootste festijn van de Balatonfüred-Csopak georganiseerd, waarbij wijnbouwers in sfeervolle tenten het publiek wachten met smaakvolle wijnen. Gedurende het 2 weken durende evenement treden er volksensembles uit binnen- en buitenland op het toneel van de havendam op. Op 20 augustus is er een feestprogramma voor de hele dag, dat 's avonds wordt afgesloten met vuurwerk. Informatie:
e-mail: balatonfured@tourinform.hu

DAGEN VAN TAPOLCA
10-20 augustus
Niet ver van het Balaton meer ligt Tapolca, dat met een rijk openlucht programma, in midden augustus, bezoekers verwacht. Gedurende de Dagen van Tapolca kan men kennis maken met de cultuur van de bewoners van het Tapolca Bassin en hun traditiegetrouwe folklore programma's. Ook kan men deelnemen aan sportgebeurtenissen. Informatie:
e-mail: tapolca@tourinform.hu

JAARDAG VAN BUZSÁK
11-12 augustus
De jaarlijks georganiseerde Jaardag van Buzsák is gebaseerd op volksgebruiken en houdt het meest kleurrijke aspect van het dorpsleven in ere: de traditie van de jaardag. Rond die tijd komen duizenden naar het dorp bij het Balaton meer, om deel te nemen aan de festiviteiten in de tuin van het met stro bedakte streekhuis en zijn omgeving, die tot diep in de nacht duren, en om tegelijkertijd de typische motieven van de bijzonder fraai vervaardigde en fantasierijke borduursels te leren kennen. Informatie:
Tel/fax: 00-36-84-340-916

WIJNOOGSTFESTIVAL IN BALATONBOGLÁR
18-20 augustus
De wijnbouwers van de wijnstreek Boglár slaan elk jaar in de maand augustus in Balatonboglár hun tenten op om een week lang hun beste wijnen aan te bieden aan de bezoekers. Daarnaast bieden ambachtslieden hun waren aan en kan men van heerlijke hapjes genieten. 's Avonds wordt het festival nog kleurrijker door het optreden van zangers, ensembles en volksdansers Bovendien zijn er gezellige wijnveilingen. Informatie:
e-mail: balatonboglar@tourinform.hu

WIJNOOGSTFEEST IN BADACSONY
8-9 september
Werk en wijn gaan altijd samen met vrolijkheid en een goed humeur, zo ook in Badacsony. De nieuwe oogst wordt met dansen en zingen gevierd. In de traditionele oogstoptocht lopen de deelnemers aan de oogst, de vertegenwoordigers van de volksambachten, de vendelzwaaiers en de wijnbouwers mee, die trots hun vaten tonen op de paard en wagens. Informatie:
e-mail: badacsonytomaj@tourinform.hu

ANDERE REGIO's IN HONGARIJE

Sopron feestweken
22 juni 15 juli , Sopron, Fertõrákos
Het voor de vierenveertigste keer georganiseerde festival, biedt buitengewone artistieke producties voor de burgers van de stad en de buitenlandse bezoekers. Tussen de duizend jaar oude muren in het Grottheater van Fertõrákos met een uitmuntende akoestiek, worden muzikale programma's gebracht waaronder opera's van Verdi en Puccini en de musical Hair. Traditioneel maken de "Dagen der Oude Muziek" deel uit van de Feestweken, die een waar hoogtepunt beloven te worden. De stad Sopron is gastheer van de zomerse theateravonden, het internationale zangkoren festival, het kinder-volksdans festival, de ontmoeting van blaasensembles, talrijke concerten en tentoonstellingen alsmede de "3e Internationale Zonderlingen Meeting"
Informatie:
e-mail: sopron@tourinform.hu

Internationale burchtspelen van Visegrád
910 juli
De burchtspelen brengen de toeschouwer terug naar de tijd van de grote koningen. Belangstellenden voor de vroegere cultuur, de ambachten, de wapens, de gebruiken en de sfeer van de voormalige koninklijke stad, worden opgewacht met ridderduels uit de 13e-14e eeuw, met speerwerpen, duelleren, demonstraties boogschieten, middeleeuwse ambachten, een markt en tentoonstellingen. Informatie:
e-mail: pest-m@tourinform.hu

RIDDERSPELEN in Eger
2129 juli
De bezoekers van de burchtspelen worden opgewacht met een middeleeuws toernooi, bewijzen van dapperheid, een boogschutters wedstrijd, een duel, voorstellingen van steltlopers en reuzenpoppen en een middeleeuws diner. Tijdens de historische dansvoorstellingen en muzikale producties krijgt men niet alleen een voorproefje van de Hongaarse tradities maar ook van de gebruiken van andere volken van de Weense hofdansen tot het buikdansen, van de instrumentale renaissancemuziek tot de Turkse hofmuziek. Op de markt bieden ambachtslieden waren aan en tonen de kneepjes van hun vak. De burchtspelen vinden in 2001 plaats in het teken van de renaissance. Informatie:
e-mail: eger@tourinform.hu

openluchtspelen van szeged
5 juli t/m 20 augustus
Liefhebbers van de Hongaarse cultuur kennen sedert meerdere decennia het festival van de Zuid-Hongaarse stad Szeged. Op het vierkante, met arcades omgeven domplein, is één van grootste kerken van Hongarije, de Gelofte kerk, decor voor het enorme openlucht toneel, waar onder de sterrenhemel opera's, klassieke toneelstukken, Hongaarse en buitenlandse rockopera's, folklore programma's en dansproducties worden opgevoerd. Informatie:
e-mail: szeged@tourinform.hu

bloemencarnaval van Debrecen
augustus 20.
Op het enige bloemencorso in Midden- en Oost-Europa wordt in 2001, voor de tweeëndertigste keer, het publiek tot verbazing gebracht. De composities, die vaak historische gebeurtenissen of sprookjeshelden uitbeelden, zijn opgebouwd uit vaak meer dan een miljoen echte bloemen. De geurige wagens trekken door de hoofdstraten, worden begeleid door majorettes, blaasorkesten, vendelzwaaiers en volksdansgroepen uit alle delen van de wereld. Informatie:
e-mail: debrecen@tourinform.hu

Uitgegeven door het:

Hongaars Verkeersbureau
Postbus 93076
2509 AB Den Haag
Tel: 070-3209092
Fax: 070-3272833
e-mail: honginfo@euronet.nl
www.hongaarsverkeersbureau.nl