Universiteit Twente

Theorie en toepassingen van convexe krommen en oppervlakken in CAGD WN 01/46 * 5 juli 2001

promotie C. (Chaoyang) Liu, faculteit Toegepaste Wiskunde: Theory and Application of Convex Curves and Surfaces in CAGD

Het meest op de voorgrond springende concept met betrekking tot de geometrische vorm van krommen en oppervlakken in CAGD is het convexiteitsconcept. Door de verschillende definities van convexiteit die in de literatuur voorkomen ontstaan soms misverstanden over de interpretatie van uitspraken over dit concept. In dit proefschrift wordt het convexiteitsbegrip in CAGD bestudeerd, ook met het oog op de verschillende definities.
Het convexiteitsbegrip bestaat al lang, maar een echt systematische studie ervan is nog niet uitgevoerd. Om te kunnen beoordelen of een kromme convex is, wordt het begrip convexiteit op een ondubbelzinnige wijze gedefiniëerd en wordt een noodzakelijke en voldoende voorwaarde geformulueerd voor convexiteit van vlakke parametrische krommen. Hierbij wordt het verband onderzocht tussen een kromme als geometrisch geheel, en zijn raaklijnen en koordes. Diverse toepassingen van de voorwaarde voor convexiteit komen aan bod:

* een direct, geometrisch bewijs wordt gegeven voor het feit dat NURBS-krommen hun convexiteit behouden,

* het interessante feit wordt vastgesteld dat sommige controle-polygonen convexe vierdegraads Bézier-krommen kunnen produceren, en tegelijkertijd concave vierdegraads uniforme B-spline-krommen,

* verschillende convexiteitseigenschappen van vlakke rationale Bézier-krommen worden verder besproken, waarbij onder andere de speciale situatie wordt beschouwd dat het controle-polygoon een sector is en globaal tegen lokale convexiteit wordt afgezet.

Basiskrommen worden veel gebruikt in CAGD en andere vakgebieden. Elke basiskromme kan worden voorgesteld als een lineaire combinatie van basisfuncties, en met elke zodanige kromme is een controle-polygoon geassocieerd. Dan rijst de vraag aan welke voorwaarden basisfuncties moeten voldoen opdat de basiskrommen convexiteit behouden. Een volgende vraag is hoe G-continue interpolanten voor algemene data kunnen worden geconstrueerd, gebruik makend van lokale geometrische methoden. In de praktijk verdienen lokale methoden de voorkeur boven globale methoden, omdat lokale methoden niet leiden tot grote systemen van vergelijkingen die moeten worden opgelost. Ook hier gaat het erom dat de interpolant convexiteit behoudend is. In dit proefschrift worden vlakke G1- en G2-parametrische spline-krommen geconstrueerd met lokale methoden. Deze krommen interpoleren een verzameling data en behouden hun convexiteit. De methoden werken ook voor algemene, niet noodzakelijk convexe dataverzamelingen. De interpolatienauwkeurigheid van een G2-parametrische kromme is O(n-7) voor grote n, waarbij n het aantal datapunten is.
Functies vormen een speciaal geval van parametrische krommen. In dit proefschrift worden lokale geometrische methoden gepresenteerd voor het construeren van C1- en C2-interpolanten met functionele Bézier-splines met diverse eigenschappen, voor algemene functionele dataverzamelingen. Deze interpolanten behouden automatisch de vormeigenschappen van de data.

Wat oppervlakken betreft wordt een lokale geometrische methode gepresenteerd om G1-interpolanten te verkrijgen voor een algemene dataverzameling. Hierbij worden functionele driehoekige Bézier-spline-elementen gebruikt. De convexiteit van de data blijft automatisch behouden.

promotor prof.dr. C.R. Traas
assistent-promotor dr. R.M.J. van Damme
informatie drs. B. Meijering, telefoon (053) 489 43 85 e-mail b.meijering@cent.utwente.nl

© Universiteit Twente 2001
Laatst gewijzigd op 11-07-01 .

Voor nadere informatie kunt u contact
opnemen met de Dienst Communicatie en Transfer, Postbus 217, 7500 AE Enschede, tel. (053) 489 43 85, e-mail: b.meijering@cent.utwente.nl Laatste nieuws op Internet: URL: http://www.utwente.nl/nieuws