Gemeente Gent

M e r c u r i u s - L i c h t p l a n -
M o n u m e n t e n v e r l i c h t i n g (06/07/2001)

Het "Lichtplan" is het voornaamste onderdeel van alle stedelijke projecten die in het kader van Mercurius door de Vlaamse Gemeenschap werden aangenomen. Dit Lichtplan heeft als doel - binnen een termijn van 10 jaar - en binnen een welomlijnde centrumzone - tot een harmonieuze, aangepaste verlichting te komen, die bestaat uit drie grote onderdelen : een monumentenverlichting, een utilitaire verlichting en een feestverlichting.

Na de goedkeuring van het Lichtplan in de gemeenteraad van april startte de studie van de monumentenverlichting. Deze studie wordt conceptueel uitgevoerd door het ontwerpbureau Jéol-WVI en technisch uitgewerkt en gecoördineerd door Imewo.

Dit alles wordt in goede banen geleid door een gemengd samengestelde begeleidingscommissie van externe experts en ambtenaren. Intern wordt de ontwerpfase geleid door de Dienst Stedenbouw, terwijl de uitvoering gebeurt onder leiding van de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen die binnen de Stad de openbare verlichting in het algemeen onder zijn bevoegdheid heeft.

Bij de spreiding van de uitvoering van de openbare verlichting - deel monumenten - wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van opportuniteiten zoals restauratie, belangrijke manifestaties e.d. Dit is ook de reden waarom nu specifiek de ontwerpdossiers van een tweetal sites voorliggen:

Vleeshuis, met Groentenmarkt en Pomp
Dit dossier is gekoppeld aan de restauratie van het Vleeshuis, de Empirepomp en de heraanleg van Groentenmarkt en Hooiaard (eveneens een Mercuriusdossier). Tegen de officiële opening van het Vleeshuis in oktober 2001 zou de verlichting moeten zijn aangebracht.

Sint-Pietersabdij - Sint-Pieterskerk - Sint-Pietersplein Het is geweten dat de Europese top in oktober aanstaande Gent en in het bijzonder de Sint-Pietersabdij aandoet; het realiseren van dit onderdeel van de lichtstudie kan aan dit gebeuren meer luister geven en Gent extra in het licht brengen.

Het oorspronkelijke ontwerp werd uitgebreid met de verlichting van de twee onlangs heraangelegde binnenkoeren van de abdij, zodat een lichtbinding buiten - binnen zal worden gerealiseerd. Deze binnenverlichting zal onafhankelijk van de buitenverlichting kunnen functioneren (b.v. bij activiteiten in de abdij). Deze uitbreiding betekent wel een bijkomende kost en bijkomend geïnstalleerd vermogen.

De proefopstellingen op het Sint-Pietersplein op donderdagavond, bijgewoond door de begeleidingscommissie, zullen een laatste toets zijn naar het groene uitvoeringslicht.

Met deze sites zal het jaarprogramma wat realisaties betreft grotendeels gevuld zijn, maar de begeleidingscommissie en de ontwerpers sleutelen verder en werken momenteel de dossiers stadhuis - belfort - Raadskelder en Sint-Michielssite uit. De ontwerpdossiers voor het stadhuis en belfort-Mammelokker worden normaal aan de goedkeuring van de gemeenteraad van december onderworpen. Het is de bedoeling in de lichtstudie ook andere besturen te betrekken, zoals de Universiteit Gent met "Het Pand" binnen de Sint-Michielssite; het Gerechtsgebouw op het Koophandelsplein, de Opera e.a.

Het is pas wanneer het saneringsplan feestverlichting- monumentenverlichting en gewone openbare verlichting zal zijn gerealiseerd, dat men zal zien hoe stralend Gent er voor komt.

Informatie

Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel. (09)266 79 00, fax (09)266 79 39, e-mail tdwegen@gent.be

Bevoegd

de heer Geert Versnick, schepen van Openbare Werken.