Rijksuniversiteit Groningen

06 jul 2001

Nummer 101 6 juli 2001

Kosmische eer voor Groningse astronomen

Noot voor de pers

De Internationale Astronomische Unie heeft acht kleine hemellichamen, zogenoemde planetoïden, vernoemd naar Groningse astronomen. De Internationale Astronomische Unie heeft dit gisteren bekend gemaakt. De nieuw vernoemde planetoiden zijn enkele kilometers groot. Ze zijn in 1960 ontdekt door het Leidse astronomenechtpaar Van Houten en Tom Gehrels.

De Internationale Astronomische Unie heeft volgens bepaalde regels de namen vastgesteld: van Woerden, Martschmidt, Pottasch, Ullischwarz, Tinbergen, Tjeerd, Janwillempel en van der Kruit. Namen die horen bij de (oud-) Groningse astronomen Hugo van Woerden, Maarten Schmidt, Stuart Pottasch, Ulrich Schwarz, Jaap Tinbergen, Tjeerd van Albada, Jan Willem Pel en Piet van der Kruit.

De gekozen naamgeving is in sommige gevallen bijzonder. De voornaam van de hoogleraar Tjeerd van Albada is gekozen omdat zijn oom reeds eerder vernoemd is geweest. In het geval van de astronoom Pel is zowel voor- als achternaam gebruikt om verwarring met planetoïde Peleus te voorkomen. Het kleine planeetje Martschmidt is vernoemd naar de ontdekker van de quasars Maarten Schmidt. Schmidt, die sinds jaren in de VS woont, kreeg in 1992 de Ubbo Emmius penning van de Rijksuniversiteit Groningen. De hoogleraar Van der Kruit was eind jaren negentig decaan van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. De emeritus hoogleraar Van Woerden is op het ogenblik voorzitter van de honderdjarige vereniging voor weer- en sterrenkunde.

Noot voor de pers

Meer informatie: (inzake naamgeving etc) Theo Jurriens tel. (050) 363 42 82 (werk), mobiel: 06-53 81 69 59.