Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid - 9 juli 2001

Kabinetsstandpunt evaluatie arbeidstijdenwet

De ministerraad heeft op voorstel van minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met het kabinetsstandpunt over de evaluatie van de Arbeidstijdenwet. Het kabinet ziet in de uitkomsten van de evaluatie geen aanleiding tot
ingrijpende veranderingen van de normen die in de wet zijn opgenomen. Het overleg binnen een onderneming over de arbeids- en rusttijden zal worden gestimuleerd. Dat moet er onder meer toe leiden dat er een zo groot mogelijke openheid ontstaat over het ondernemingsbeleid op dit gebied.

De Arbeidstijdenwet kent standaardnormen op het gebied van arbeids- en rusttijden. In een CAO kan binnen bepaalde grenzen worden afgeweken van deze normen. Als een CAO deze ruimte biedt of als er geen CAO is, kan de werkgever vervolgens met de ondernemingsraad of met de personeelsvertegenwoordiging over afwijkende arbeids- en rusttijden in de onderneming overleggen. Uit de evaluatie is gebleken dat deze systematiek ingewikkeld en onduidelijk wordt gevonden. Daarnaast blijkt dat bijna alle CAO's ruimte bieden om op ondernemingsniveau afwijkende afspraken te maken.

Het kabinet is van plan de wet zodanig te wijzigen dat het afwijken van de standaardnormen zowel mogelijk wordt via CAO-afspraken als in overleg met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging. Wel blijft gelden dat de afspraken die werkgever en werknemers in de onderneming maken niet in strijd mogen zijn met de CAO.

Het kabinet vindt verder dat de werkgever in de presentatie van zijn sociaal beleid expliciet aandacht moet besteden aan het beleid op het gebied van arbeids- en rusttijden. Ook zou de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging het recht op inzage in de wettelijk verplichte arbeidstijdenregistratie moeten krijgen.

Het kabinetsstandpunt zal eerst worden aangeboden aan en besproken met de Tweede Kamer. Later kan ook de Sociaal-Economische Raad om advies worden gevraagd.