Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

9 juli 2001

Ministerraad stemt in met verbod op onderscheid op grond van leeftijd

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een wetsvoorstel waarin wordt aangegeven dat geen onderscheid mag worden gemaakt naar leeftijd bij arbeid, beroep en beroepsonderwijs. Met dit verbod wil het kabinet ongerechtvaardigde leeftijdsgrenzen wegnemen. Alleen als het stellen van een leeftijdsgrens objectief gerechtvaardigd is, is onderscheid naar leeftijd wel toegestaan. Het wetsvoorstel vervangt het Wetsvoorstel verbod op leeftijdsdiscriminatie bij de arbeid, dat eind 1999 bij de Tweede Kamer is ingediend. De parlementaire behandeling van dit wetsvoorstel is aangehouden, in afwachting van de inwerkingtreding van een Europese kaderrichtlijn over gelijke behandeling.

Het verbod op onderscheid op grond van leeftijd geldt bij werving, selectie en aanstelling van personeel, arbeidsbemiddeling, arbeidsvoorwaarden, bevordering en ontslag. Daarnaast is het van toepassing op beroepsonderwijs, beroepskeuzevoorlichting, loopbaanorientatie en het lidmaatschap van werkgevers- of werknemersorganisaties of een vereniging van beroepsgenoten.

Een uitzondering op het verbod om onderscheid te maken op grond van leeftijd geldt als het onderscheid objectief gerechtvaardigd is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ontslag vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Een ander voorbeeld is werkgelegenheidsbeleid dat speciaal gericht is op de bevordering van de arbeidsdeelname van jongeren.

In het wetsvoorstel wordt bepaald dat de Commissie gelijke behandeling toeziet op de naleving van het verbod op leeftijdsdiscriminatie en een onderzoek kan instellen naar aanleiding van een klacht.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State wordt gezonden. De tekst van het wetsvoorstel wordt openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 06.07.2001