Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid - 9 juli 2001

Arbeidsongeschiktheidsrisico bij werkgevers openbaar gemaakt

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met het wetsvoorstel instroomcijfers WAO. Op grond van dit voorstel worden gegevens over het arbeidsongeschikheidsrisico bij grote werkgevers in de toekomst openbaar gemaakt. Hierdoor kan het risico om bij een individueel bedrijf in de WAO te komen, vergeleken worden met andere organisaties binnen en buiten de sector. De openbaarmaking moet werkgevers en werknemers prikkelen om meer aandacht te besteden aan arbeidsomstandigheden-, verzuim- en reintegratiebeleid. Het nieuwe Uitvoeringsinstituut
werknemersverzekeringen (UWV) wordt verantwoordelijk voor het periodiek openbaar maken van de gegevens. Kleine bedrijven worden uitgezonderd van de wet. Door het geringe aantal werknemers zijn de gegevens over arbeidsongeschiktheid hier te sterk van toeval afhankelijk. In een ministeriele regeling wordt nog nader uitgewerkt wat onder een klein bedrijf wordt verstaan en hoe de openbaarmaking vorm wordt gegeven.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.