Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


WADA gaat laboratoria financieel ondersteunen voor de detectie van EPO

(06/07/2001)

Momenteel zijn er slechts drie laboratoria in de wereld die dergelijke analyses kunnen uitvoeren, te weten de laboratoria in Sydney, Parijs en Lausanne.
Het WADA geld zal worden geonvesteerd in de apparatuur en de opleiding van personeel, zodat ook andere laboratoria over de mogelijkheden gaan beschikken om EPO te detecteren.

Een groot aantal sportbonden had aangedrongen op deze toename van de laboratoriumcapaciteit.
Het besluit van WADA is dan ook genomen in samenwerking met de Internationale Ski Federatie (FIS), de Internationale Wielren Unie (UCI), de Internationale Roei Federatie (FISA), de Internationale Atletiek Federatie (IAAF), de Internationale Schaats Unie (ISU) en de Internationale Biatlon Unie (IBU).
Het is nog niet duidelijk welke laboratoria van deze financiële injectie zullen profiteren.

WADA deelde tevens mee te zullen starten met out-of-competition contoles op EPO mits goedgekeurd door de betrokken internationale sportfederatie.
Deze controles zullen op dezelfde wijze plaatsvinden als die tijdens de Olympische Spelen in Sydney.
Er zullen bloedtesten worden gedaan om abnormale parameters op te sporen. Op basis hiervan worden urinecontroles uitgevoerd met als uiteindelijke doel de detectie van EPO en andere producten die het zuurstoftransporterend vermogen van het bloed doen toenemen.