Gemeente Rotterdam

Eerste ambassadeurs Tweede Thuis gediplomeerd

Wethouder Herman Meijer reikt vrijdagavond 6 juli diploma's uit aan negen zogenoemde Ambassadeurs Tweede Thuis. De negen geven in hun eigen taal voorlichting aan groepen ouders over het Tweede Thuis. Dit is een plek - naast het gezin en de school - waar een kind zich thuis én veilig kan voelen. In het Tweede Thuis kunnen kinderen spelen en andere kinderen ontmoeten. De ambassadeurs hebben een opleiding gevolgd aan het Albeda College.

Het Tweede Thuis is geen aparte voorziening. Het is een soort kwaliteitsmerk, een overkoepelende naam voor een reeks voorzieningen voor kinderen van 0-12 jaar, die voldoen aan bepaalde kwaliteitscriteria. Tot de Tweede Thuisvoorzieningen behoren in elk geval peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanginstellingen. Sommige activiteiten van club- en buurthuizen, speeltuinen, brede scholen, samenspelgroepen e.d. voldoen ook aan de eisen. Ook ouders moeten er terecht kunnen met vragen over de opvoeding.

Het doel van het project 'ambassadeurs Tweede Thuis' is om in voorschoolse voorzieningen meer kinderen te krijgen. De voorlichting van de ambassadeurs richt zich vooral op allochtone ouders. De ambassadeurs zijn aangesteld op een instroombaan.

Veel allochtone ouders weten niet wat de Rotterdamse instellingen hun kind te bieden hebben. Vooral van voorschoolse voorzieningen zijn nog te veel ouders slecht op de hoogte. De ambassadeurs vertellen wat er mogelijk is en geven aan wat het nut is van deelname aan voorschoolse voorzieningen voor de schoolcarrière van hun kind. Allochtone kinderen die geen peuterspeelzaal of samenspelgroep bezocht hebben, spreken vaak geen of slecht Nederlands als zij op de basisschool komen. Daardoor lopen zij een achterstand op die zij vaak niet meer inhalen.

Veel ouders besluiten na de voorlichtingsbijeenkomsten hun kind aan te melden bij een peuterspeelzaal. Tot nu toe zijn ongeveer 800 ouders bereikt met de voorlichting over het Tweede Thuis. Naast voorlichting over het Tweede Thuis geven de Ambassadeurs ook voorlichting over opvoeding, onderwijs (basis en voortgezet) en gezondheidszorg in Nederland.

Op dit moment zijn er ruim veertig ambassadeurs Tweede Thuis. Een deel van hen heeft een werkplek bij de Stichting Marokkaans en Arabisch Cultureel Centrum voor Vrouwen (SMACCV). Deze groep bestaat uit Marokkaanse, Turkse, Hindoestaanse en Kaapverdiaanse vrouwen. Zij hebben de opleiding van het Albeda College niet gevolgd, omdat de meeste van hen inmiddels al bezig zijn met een mbo- of hbo-opleiding. De ambassadeurs, die op 6 juli het certificaat ontvangen, hebben een werkplek bij verschillende (migranten-)organisaties, zoals Stichting Hindoestaanse vrouwen, Stichting Santoso en Stichting Avanço. In februari 2001 is een derde groep gestart met de opleiding (afronding eind 2001). Inmiddels zijn er naast de genoemde doelgroepen, ambassadeurs met de volgende etnische achtergronden: Antilliaans/Arubaans, Chinees, Javaans, Spaans, Somalisch, Eritrees en een Engelssprekende Afrikaan.