Gemeente Amsterdam


|
Amsterdam wil verbetering sluizencomplex IJmuiden

Amsterdam wil verbetering sluizencomplex IJmuiden

Om de zeetoegang tot het Noordzeekanaalgebied en daarmee de bereikbaarheid van de Amsterdamse haven verder te verbeteren heeft het college van B&W ingezet op snelle uitbreiding van het sluizencomplex Zeepoort IJmond.

Het college vindt de aanleg van een nieuwe sluis primair een rijksverantwoordelijkheid, maar wil graag een versnelde aanleg en is dan ook bereid tot medefinanciering. De totale kosten die naar schatting tussen de 1,2 en 1,5 miljard gulden (0,54 0,68 miljard euro) (exclusief BTW) bedragen, moeten worden gedragen door het Rijk, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en de overige havengemeenten in het Noordzeekanaalgebied. Ook worden mogelijkheden van publiekprivate financiering onderzocht.

De verbetering van de zeetoegang is nodig voor de verwachte verdere groei van de goederenstromen van en naar de Amsterdamse haven en voor de toegenomen scheepsgrootte. Internationaal opererende havens werken bovendien steeds intensiever samen. Aansluiting bij zulke netwerken is onontbeerlijk voor de Amsterdamse haven en een goede bereikbaarheid is een noodzakelijke voorwaarde voor aansluiting op dergelijke netwerken.

In de Nota 'Varianten Zeepoort IJmond', die door het college voor kennisneming is aangenomen, worden de verschillende oplossingsvarianten beschreven die de afgelopen twee jaar zijn onderzocht.

Twee uitvoerbare hoofdvarianten zijn hieruit naar voren gekomen: een tweede Noordersluis (400x50 m) en een grote sluis (500x70 m). Uit studies blijkt dat het hoogste economische rendement is te verwachten van een grote sluis, maar ook een tweede Noordersluis biedt een grote capaciteitsverbetering.

De definitieve keuze voor één van de twee varianten, waar een prijsverschil van zo'n driehonderd miljoen gulden (136 miljoen euro) tussen zit, zal het college na het zomerreces nemen.

De wethouder Havens, Geert Dales, zal op 10 juli met minister Netelenbos, de commissaris van de Koningin en burgemeester Cohen verder overleggen over de gewenste uitbreiding van het sluizencomplex.

Ditte Papousek

Naar boven


-

© gemeente Amsterdam - 6-07-2001