Circulaire CAO Gehandicaptenzorg 2001-2002

LAD-bericht van 6 juli 2001

C I R C U L A I R E

Aan alle leden van de LAD
voor wie de CAO Gehandicaptenzorg geldt

Geachte collega's,

De werknemersorganisaties, waaronder LAD/FHZ, hebben op 29 juni een onderhandelaarsakkoord bereikt met werkgeversorganisatie VGN over de CAO Gehandicaptenzorg. De CAO heeft een looptijd van 1 juli 2001 tot 1 september 2002, en geldt voor ongeveer 100.000 werknemers. De onderhandelingen en de verkenningen waren moeizaam; nochtans nam het formele CAO-overleg 'slechts' vijf dagen in beslag. Namens de LAD geef ik u hierbij een overzicht van de voor u, onze achterban, relevante hoofdpunten.

Salarisaanpassingen
Per 1 juli 2001 worden de salarissen structureel met 4% verhoogd. De eindejaarsuitkering, aan alle werknemers die op 31 december 2001 in dienst zijn, wordt met ingang van dit jaar met 2.2% verhoogd naar 3.2% van het bruto-jaarsalaris, inclusief vakantietoeslag.

Arbeidsduur
De standaard-werkweek blijft gehandhaafd op 36 uur. Werkgever en werknemer kunnen echter een gemiddelde arbeidsduur van 40 uur per week overeenkomen. Alle aanspraken worden dan gebaseerd op de overeengekomen arbeidsduur. Eén keer per jaar kan de werknemer zijn arbeidsduur terug brengen naar de oorspronkelijke contractsduur. Wel kan de werkgever aan de werknemer die gebruik maakt van de senioren-verlofregeling uitbreiding van de arbeidsduur weigeren.

Meerkeuzesysteem/vakantiedagen
Per 1 januari 2002 worden de mogelijkheden voor werknemers om vakantiedagen te kopen verdubbeld naar maximaal zes dagen per jaar. Andersom kan de werkgever op verzoek van de werknemer diens vakantietegoed gedeeltelijk uitbetalen. Dit moet overigens passen binnen de organisatorische (kosten-)mogelijkheden. Voor parttimers wordt deze regeling naar rato toegepast.

Vergoeding kosten beroepsorganisaties
Als reminder: Medewerkers krijgen een vergoeding van tenminste 75% van de contributie van met name benoemde beroepsorganisaties (voor u als LAD-lid: dat is op de contributienota 'Federatiebijdrage KNMG jaar 2001'). De maximum-
vergoeding is fl. 180,- per jaar, tenzij voor 1 april 1999 al een hogere vergoeding van de werkgever werd ontvangen.

Arbeidsomstandigheden
Er zal worden geïnvesteerd in de aanpak van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Door ondertekening van het Arbo-convenant onderstrepen de werkgever- en werknemersorganisaties het belang van verbetering van arbeidsomstandigheden. Naast werkdruk en agressie is fysieke belasting het grootste Arbo-risico in de sector. De VGN is bereid ruim 110 miljoen gulden vrij te maken voor tilhulpmiddelen.

Studie salarisgebouw
CAO-partijen verrichten studie naar de relatie tussen 'het salarisgebouw' en de binding van werknemers aan hun werkgever. Hierbij komen onder meer aan de orde de lengte van en aanvangssalarissen binnen de schalen. Het is de bedoeling deze studie voor 1 mei 2002 af te ronden. Maatregelen op grond hiervan kunnen echter pas worden genomen bij aanvullende financiering (lees: Commissie-Van Rijn).

Positief advies
Het LAD-bestuur heeft kennisgenomen van het onderhandelaarsakkoord CAO Gehandicaptenzorg 2001-2002. Naar onze mening is een goed resultaat bereikt dat past binnen het LAD-Arbeidsvoor waardenbeleid 2001. De werkgevers zijn uiteindelijk grotendeels tegemoet gekomen aan de inzet van werknemersorganisaties. Over het geheel genomen is sprake van een marktconform resultaat.
Voldoende redenen, kortom, om dit akkoord bij dezen aan u voor te leggen.

Graag uw mening!
Wij hopen dat u zich op basis van deze toelichting een goed oordeel kunt vormen. Uw mening is van belang voor het definitieve bestuursbesluit over de CAO en ondertekening daarvan!

Met collegiale groet,

Evert Bais,
voorzitter

De LAD-leden voor wie de CAO Gehandicaptenzorg geldt, ontvingen een reactieformulier. Ook kunnen zij voor nadere informatie bij de onderhandelaar namens hun vereniging terecht. Wij hopen dat zij zich een goed oordeel kunnen vormen over het principe-akkoord CAO Gehandicaptenzorg. Op grond van hun mening zal het bestuur van de LAD definitief haar standpunt bepalen.

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD
Volgend artikel : Wemos werkt aan schuldenverlichting

© copyright LAD 2001 home . index . email/adres . Artsennet