Gemeente Alkmaar


Bezoek delegatie aan Uitenhage, Zuid-Afrika

Van 7 - 18 juli a.s. brengt een delegatie van de Stichting Steun Uitenhage een bezoek aan Uitenhage in Zuid-Afrika. De delegatie bestaat uit wethouder C.G. van Vliet, die als portefeuillehouder volkshuisvesting lid is van het bestuur, de voorzitter van de stichting, de heer A. van Roeden en de vice-voorzitter, de heer J. Slop. Het bezoek is tevens een oriëntatiebezoek voor de heer W. Köhlen, die vanaf 1 september a.s. wordt uitgezonden naar Uitenhage als technisch adviseur ter ondersteuning van de Uitenhage Housing Association (UHA). De kosten van het bezoek aan Uitenhage worden betaald door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Stichting Steun Uitenhage Zuid-Afrika ondersteunt projecten in Uitenhage, een stad van 290.000 inwoners, 50 km ten noorden van Port-Elizabeth in de Oostkaap in Zuid-Afrika. De Stichting Steun Uitenhage onderhoudt deze contacten, namens de gemeenten Alkmaar, Amstelveen, Heerhugowaard, Oostzaan en Zaanstad en een aantal woningcorporaties in Noord-Holland.

Uitenhage Housing Association
De meeste aandacht gaat uit naar de realisatie van woningbouwprojecten in de townships van Uitenhage via de oprichting en instandhouding van de Uitenhage Housing Association (UHA). Deze corporatie is opgericht in 1997 met financiële en technische steun van de betrokken Noord-Hollandse corporaties en gemeenten. Aangezien een woningcorporatie in Zuid-Afrika een geheel nieuw fenomeen is, verlopen de procedures vrij moeizaam. De UHA heeft dan ook verzocht om een technisch adviseur uit te zenden om de UHA te adviseren en te assisteren bij de vorming van een duurzame en gezonde organisatie en bij de implementatie van sociale woningbouw. Zijn belangrijkste taak wordt het onderhouden van contacten met de lokale en provinciale bestuursorganen, financiële instellingen en de lokale groeperingen om de nodige medewerking, vergunningen, projectfinanciering en subsidies te verkrijgen. Daarnaast verleent hij assistentie bij het aantrekken en het inwerken van gekwalificeerd Zuid-Afrikaans personeel (inclusief een manager). De adviseur vertrekt op 3 september voor een periode van 12 maanden naar Zuid-Afrika. De planontwikkeling is inmiddels vergevorderd, naar verwachting zal dan ook binnenkort met het eerste project gestart kunnen worden.

Verzorgingstehuis voor ouderen
Tijdens dit bezoek wordt ook de voortgang van het ouderenproject besproken. De ouderenwelzijnsorganisatie heeft bij de gemeenteraad een plan ingediend voor de nieuwbouw voor een verzorgingstehuis. Het plan voorziet in de opvang van 90 ouderen in een "Seniors Village", dat bestaat uit geschakelde "paviljoens" met één- en tweepersoonskamers. Het plan is voorgelegd aan de gemeenteraad van Uitenhage. De verwachting is dat tijdens het bezoek van de delegatie de eerste spade voor het verzorgingstehuis de grond in gaat.

Straatkinderenproject
Ook wordt een bezoek gebracht aan het opvangtehuis voor straatkinderen "Ikhaya Lothando". In dit tehuis worden 25 straatkinderen opgevangen en begeleid naar zelfstandigheid. Dit project wordt door de Stichting Steun Uitenhage ondersteund, ter aanvulling van de bijdragen van charitatieve instellingen in Zuid-Afrika.

Meer informatie
Voor meer informatie over de projecten en of een financiële bijdrage kan men contact opnemen met de heer W. van Steenbergen, tel. 072-512 03 35. Het bankrekeningnummer is: 65.53.23.074. In het najaar wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd over de projecten in Uitenhage, waarbij de aandacht met name uitgaat naar het woningbouwproject.