MKZ MANIFESTATIE HEERDE 7 juli 2001

Op zaterdag 7 juli 2001 organiseert het Actiecomité 'Gebundelde Krachten' te Heerde op de Veluwe een landelijke actie voor de opheffing van het non-vaccinatiebeleid. Het motto van de manifestatie luidt, met een verwijzing naar de datum: "7/7 (zeven/zeven) voor nieuw leven." De actie bestaat uit twee gedeelten: een stille tocht, tijdens welke de 300.000 dieren die tijdens de MKZ crisis zijn gedood in ons land worden herdacht. De stille tocht start om 16.00 uur aan de Elburgerweg en gaat naar de Schaapskooi op de Renderklippen. Daar vindt vanaf 17.00 uur een manifestatie plaats. Vanuit verschillende gezichtspunten zullen de volgende sprekers het gebeurde én de toekomst in verband met het non-vaccinatiebeleid:
Kardinaal Simonis,
Dr. G.L. Ellinger, psychiater,
Ds. Niesing, N.H. predikant te Kootwijkerbroek,
A.J. Plaisier, dierenartsenpraktijk Epe/Heerde,
Prof. Dr. B. Smalhout.
Muzikale bijdrage van Jolanda, eigen poëzie voorgedragen door Ines. Om 18.00 uur zal de manifestatie worden afgesloten.

Einde Persbericht

Pers achtergrondinformatie

NATIONALE MKZ MANIFESTATIE 7 JULI 2001 HEERDE

Op zaterdag 7 juli 2001 organiseert het Actiecomté 'Gebundelde Krachten' te Heerde op de Veluwe een landelijke actie voor de opheffing van het non-vaccinatiebeleid. Het motto van de manifestatie luidt, met een verwijzing naar de datum: "7/7 (zeven/zeven) voor nieuw leven."

Motivatie
De "herbevolking" in de Driehoek, waarbinnen ook Heerde ligt, is inmiddels schoorvoetend begonnen. Mooi is dat, al dat leven in de weiden en de stallen weer. Maar dan moet dat nieuwe leven ook een kans krijgen. Wetenschappers, landbouworganisaties, oude boeren die zich de jaren '20 en '30 nog kunnen herinneren, allemaal waarschuwen zij, dat het MKZ virus in het najaar, wanneer het weer kouder wordt, opnieuw kan opduiken. Minister Brinkhorst heeft in het journaal van maandag 25 juni 2001 reeds aangekondigd, dat de epidemie dan opnieuw volgens de nu gevolgde methode van preventief ruimen zal worden bestreden. Het horror-scenario ligt klaar om voltrokken geworden. Dat mag niet gebeuren!

De eis
Hobbyboeren, varkens- en melkveehouders, kalvermesters, kinderen die een paar geitjes als troeteldier hebben, allemaal hebben ze hun verschillende invalshoeken en belangen. Maar over één ding raken zij het meer en meer eens. Het non-vaccinatiebeleid moet om: er moet geënt worden en dat nog wel voor de herfst invalt. Hoe men het ook bekijkt, vanuit moreel, wetenschappelijk of economisch oogpunt, wat op de Veluwe en in Anjum en Sprang-Cappelle is gebeurd, mag nooit en nergens weer gebeuren! De langste dag ligt al weer achter ons en het najaar nadert al weer. De tijd dringt. Daarom heeft het Actiecomité 'Gebundelde Krachten' besloten om al op 7 juli 2001 een MKZ manifestatie te organiseren.

Stille tocht
De actie bestaat uit twee gedeelten, te weten een stille tocht en een manifestatie. Tijdens de stille tocht zullen de gedode dieren in onze gedachten zijn. Omdat de route van de tocht dwars door het getroffen gebied loopt, deels langs geruimde bedrijven, deels door bos en hei, willen wij het geheel een waardig karakter geven. Daar komt bij dat de scholen in de getroffen gemeenten zijn benaderd om zo mogelijk klassikaal mee te lopen. De kinderen in het gebied zijn immers emotioneel het hardst getroffen, toen hun gezonde troeteldieren werden gedood. Tijdens de stille tocht mogen spandoeken meegevoerd worden. Wij doen echter een klemmend beroep op iedereen om geen bedreigingen te richten aan personen. Als comité begrijpen wij heel goed de emoties, die bij de getroffenen leven. Nu gaat het er echter om, om onze eis, namelijk dat dit niet weer mag gebeuren en dat er daarom nog voor de herfst geënt moet worden, zo duidelijk mogelijk naar voren te brengen. De start van de stille tocht is aan de Elburgerweg te Heerde. Daar zal vanaf 16.00 uur in de richting van de Schaapskooi worden gelopen

Tijd, locatie en sprekers manifestatie
De manifestatie zal de speelweide bij de geruimde en inmiddels herbevolkte Schaapskooi op de Renderklippen plaatsvinden. Degenen, die niet de stille tocht willen meelopen, maar wel de manifestatie willen bijwonen, kunnen rechtstreeks naar de Schaapskooi gaan. Vanaf 17.00 uur zal hier het woord gevoerd worden door de volgende sprekers:
Kardinaal Simonis, aartsbischop van Utrecht,
Ds. Niesing, N.H. predikant te Kootwijkerbroek,
A.J. Plaisier, dierenartsenpraktijk Epe/Heerde,
Dr. G.L. Ellinger, psychiater,
Prof.Dr. B. Smalhout.
Het culturele programma wordt verzorgd door:
Jolanda, die haar eigen ervaringen met haar zeven geitjes aangrijpend en swingend tegelijk heeft vertolkd in haar lied "We zitten in de val..." en Ines, die nieuwe eigen gedichten zal voordragen.
Aanvullingen op het culturele programma zijn nog mogelijk.

Na afloop zal er teruggelopen worden naar het startpunt, alwaar de actie omstreeks 18.00 zal worden ontbonden.
Voor meerdere informatie kunt u contact opnemen met: Eva Houtjes, Kanaalstraat 47, 8181 HV Heerde, tel.0578-694969, email: evor@hetnet.nl .
Gert Veltkamp, Nieuweweg 41, 8051 EB Hattem, 038-4446970, e: gert@veltkamp-1.tmfweb.nl
!!! Let op: wegens storing in Outlook Express tijdelijk gertveltkamp@hotmail.com