Politiebericht Friesland: Friesland 7-07-2001
Politieberichten van 6 juli (13.00) t.e.m. 7 juli (13.00)

Balk: diefstal uit auto
Tussen donderdag 22.30 uur en vrijdag 07.00 uur werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Auke Stellingwerfstraat. Waarschijnlijk was het raampje van de rechterportier niet geheel afgesloten, waardoor men de deur kon ontgrendelen. Ontvreemd werden onder andere twee geluidsboxen en zes compact discs. Aangifte is gedaan door een 27-jarige inwoner van Balk.

Sneek: inbraak auto
Tussen donderdag 16.30 uur en vrijdag 07.00 uur werd ingebroken in een auto, die geparkeerd stond aan de Gele Lis. Een raam van een achterportier werd ingeslagen. Uit de auto werden twee luidsprekers en een zonnebril weggenomen. De schade bedraagt enkele honderden guldens. Aangifte is gedaan door een 40-jarige inwoner van Sneek.

Zurich: te snel, rijbewijs ingevorderd, auto in beslaggenomen Vrijdag omstreeks 15.00 uur reed een 29-jarige automobilist uit Amsterdam met 195 kilometer per uur langs de lasergun. De man reed op de A7, vanaf de Afsluitdijk in de richting van Zurich. Ter plaatse is 120 toegestaan. Een overschrijding derhalve van 75 kilometer per uur. Hierop is van de verdachte het rijbewijs ingevorderd, de auto is in beslag genomen.

Sint Johannesga: diefstal uit woning
Vrijdag tussen 14.30 uur en 15.15 uur werd een diefstal gepleegd in een woning aan de Prinses Marijkeweg. De aangever, een 51-jarige inwoner van Sint Johannesga, was even elders op bezoek en had in verband met de warmte de deuren open laten staan. Bij terugkomst bleek zijn portemonnee, met daarin enkele honderden guldens, te zijn gestolen. De man heeft aangifte gedaan.

Witmarsum: aanrijding met uitsluitend materiele schade Vrijdag omstreeks 16.45 raakte een 23-jarige automobilist uit Harlingen op de Arumerweg tussen Witmarsum en Arum, op het net geasfalteerde wegdek, in een slip. Hij verloor de macht over het stuur en kwam daardoor op de linkerweghelft in aanrijding met een vanuit de tegenovergestelde richting komende 56-jarige automobilist uit Broeksterwoude. Deze had achter zijn auto een lege paardentrailer, die door de aanrijding omsloeg. De drie voertuigen zijn weggesleept. Er raakte niemand gewond.

Waskemeer: auto in sloot
Vrijdag omstreeks 16.00 uur reed een 60-jarige automobilist uit Drachten over de Schansdijk. Waarschijnlijk is hij tijdens het rijden in slaap gevallen. Juist voor een bocht reed hij rechtdoor een sloot in. De auto raakte beschadigd aan de linkerzijde en aan de onderkant. Het voertuig is afgesleept. De man kwam met de schrik vrij.

Balk: waarschuwing
De politie in Balk is ter ore gekomen dat afgelopen week bij woningen aan De Warren en De Binge vrouwen aan de deur zijn geweest die zich uitgeven als medewerksters van de Stichting Thuiszorg ZW-Friesland. De thuiszorg is in dit gebied op dit moment echter in het geheel niet werkzaam. Het vermoeden bestaat dat een vrouw aanbelt en zich bekend maakt als een medewerkster van de thuiszorg, terwijl de andere probeert via de achterdeur de woning binnen te komen. Beide vrouwen gaan in het wit gekleed. Mensen die bezoek krijgen van de thuiszorg weten dit zelf en de thuiszorg komt ook niet onaangekondigd. Bovendien kunnen zij zich legitimeren.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Vrijdag omstreeks 20.00 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij in een horecagelegenheid in de Oude Doelesteeg. Tevens zou iemand met een pistool zwaaien. Ter plaatse was de rust net weer teruggekeerd. Een 22-jarige inwoner van Franeker werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het MCL-zuid in verband met een snee boven het rechteroog. Tevens werd van de verdachte een luchtdrukpistool in beslaggenomen. Aangifte werd gedaan door een 23-jarige inwoner van Leeuwarden en een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Opeinde: brandstichter aangehouden
Vrijdag omstreeks 18.00 uur kreeg de politie een melding dat in Nijtap te Opeinde een berm in brand zou staan. Achter het braakliggende terrein van een eerder afgebrande boerderij lag een flinke hoeveelheid hooi. Dit brandde en gaf een flinke rookontwikkeling. De brand leverde gevaar op voor de belendende percelen. De brandweer was reeds ter plaatse. Getuigen hadden gezien dat de berm in brand was gestoken door een 59-jaruge inwoner van Drachten. Deze is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Bolsward: mishandeling
Vrijdag omstreeks 20.30 uur stond een 17-jarige inwoonster van Bolsward bij het busstation op de Snekerstraat. Daar werd zij mishandeld door een jongen. Het meisje liep daarbij een hersenschudding op, bloedverlies en een gezwollen oogkas en jukbeen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Oudega (Sm): verdachte aangehouden
Vrijdag omstreeks 22.00 uur kreeg de politie een melding dat gevochten en geschoten werd in een woning aan de Buorren. Ter plaatse gekomen bleek dat iemand met een knuppel de ramen uit het huis had geslagen en had gedreigd te schieten. Tevens had hij aan de achterkant van de woning met zijn auto een hek geramd. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld, tevens was de recherche ter plaatse. Geconstateerd werd dat er niet was geschoten. De verdachte, een 40-jarige inwoner van Hurdegaryp, is in Burgum aangehouden. Hij had verwondingen aan zijn linkerarm. Er is geen vuurwapen aangetroffen. Aangifte is gedaan door een 51-jarige inwoner van Oudega, een 40-jarige inwoonster van Oudega en een 18-jarige inwoonster van Hurdegaryp.

Nijland: snorfietser onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.20 uur werd op de Ingenawei een 17-jarige inwoner van Sneek aangehouden, terwijl hij op een snorfiets reed. Hij bleek te veel te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 450 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Drachten: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.05 uur reed een surveillancewagen van de politie op de Noordkade. Een aldaar rijdende auto ging er ineens met grote snelheid van door. Op een gegeven moment reed de auto de Singel op. Zonder snelheid te verminderen stak de verdachte de Berglaan over de Greide op. Bij de t-splitsing met de Klaverweide was de snelheid te hoog om de bocht te kunnen nemen, een aanrijding met een betonnen paal was het gevolg. Nog even werd de achtervolging te voet ingezet, echter zonder resultaat. Even later kon de bestuurder, een 26-jarige inwoner van Drachten, worden aangehouden in De Schoven. Op het bureau blies hij 460 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Donkerbroek: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.30 uur werd een 46-jarige automobilist uit Bakkeveen aangehouden op de Bovenweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 420 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uren.

Leeuwarden: fietsendieven aangehouden
Zaterdag omstreeks 03.00 uur kreeg de politie een melding dat een aantal jongens fietsen aan het stelen waren op de Stationsweg. De politie ging met twee voertuigen ter plaatse. Aldaar konden twee inwoners van Menaldum, 19 en 20 jaar, worden aangehouden. Ze bekenden dat ze drie fietsen hadden gestolen. De verdachte zijn overgebracht naar het bureau.

Drachten: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.15 uur werd een 19-jarige bromfietser uit Drachten aangehouden op de Noorderdwarsvaart. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 420 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uren.

Drachten: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.55 uur negeerde een 20-jarige automobilist uit Terkaple een stopteken van de politie op de Sinnebuorren. Hij ging er als een speer vandoor richting Torenstraat. Op de Tolhuswei doofde hij nog zijn lichten, maar hij kon niet ontkomen aan de sterke arm der wet en werd ter plaatse aangehouden. Op het bureau blies hij 570 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van negen uur opgelegd.

Drachten: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.50 uur werd een 51-jarige automobilist uit Drachten aangehouden op de Middelwyk. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 655 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Tussen vrijdag 22.00 uur en zaterdag 02.00 uur werd ingebroken in een auto die stond gepaarkeerd op het Oldehoofsterkerkhof. Ontvreemd werden een cd-wisselaar, een radio-casettespeler en 10 compact discs. Aangifte werd gedaan door een 24-jarige inwoner van Hallum.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272