Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


klimtoren mariniers

Samenwerking troef bij open dagen

07-07-2001

Special: open dagen vliegbasis Leeuwarden

De vele tienduizenden bezoekers vandaag van de Open Dagen op de vliegbasis Leeuwarden krijgen een indrukwekkend programma voorgeschoteld op de grond en in de lucht. Wie de lijst met deelnemers bekijkt en daarnaast ook nog eens goed kijkt welke uniformen de ongeveer 2.500 medewerkers dragen, moet concluderen dat het weliswaar Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht zijn, maar dat samenwerking zowel met de andere Nederlandse krijgsmachtdelen als met luchtmachtpartners in het buitenland troef is.

Wat betreft de samenwerking met de marine, landmacht en marechaussee komt die tot uiting in zowel de deelname aan de Open Dagen als de ondersteuning ervan. Zo helpen militairen van de Nationale Reserve bij de beveiliging van het terrein en zorgt de marechaussee samen met de politie voor het in goede banen leiden van de verkeersstromen. De marine is in Leeuwarden aanwezig met ondermeer een Lynx-helikopter in de static show en een stand van de mariniers. Net als voor de andere krijgsmachtdelen gelden dat Open Dagen met hun dik 200.000 bezoekers een prima gelegenheid voor het Korps om zichzelf te introduceren bij jongeren.

In internationaal verband komt de samenwerking onder meer tot uiting in de aanwezigheid van F-16s van verschillende landen. Zo vaardigden Turkije en Denemarken toestellen af naar de Friese hoofdstad. Een Airbus-transportvliegtuig van de Duitse Luftwaffe markeert de internationale samenwerking op transportgebied. Eerder dit jaar besloten een aantal Europese luchtmachten om nauw samen te gaan werken op het vlak van het luchttransport en het tanken in de lucht. Op de vliegbasis Eindhoven wordt bijvoorbeeld later dit jaar een internationaal coördinatiecentrum voor het luchttransport en tanken in de lucht ingericht. Afgezien van de dikke Airbus van de Duitse luchtmacht is het NE-3A AWACS-radarvliegtuig van de NAVO letterlijk en figuurlijk een blikvanger. De kolos met de bijzondere radarschotel boven de romp wordt al sinds jaar en dag bemand door militairen van een aantal landen van het NAVO-bondgenootschap en een fraaier voorbeeld van internationale samenwerking is nauwelijks denkbaar.