Ingezonden persbericht

Den Haag, 7 juli 2001

Paarse zorgstelsel: meer markt dan sociaal

Het kabinetsvoorstel voor een nieuw zorgstelsel is het verkeerde antwoord op de vraag hoe we in de toekomst ook de solidariteit in de zorg kunnen garanderen. Het enige goede nieuws lijkt te zijn dat er een nieuw stelsel komt. Volgens SP-kamerlid Kant wordt in het voorstel de solidariteit ondermijnd door het invoeren van een eigen risico en een forse verhoging van de nominale premie. In de keuze voor verdergaande concurrentie en marktwerking schuilt het gevaar dat de overheid en de politiek straks niets meer te zeggen hebben.
De paarse hete aardappel van de inkomenssolidariteit, wel of niet inkomensafhankelijke premies, is doorgeschoven naar de verkiezingen.

Het voorstel om opnieuw een eigen risico in te voeren is volstrekt onbegrijpelijk, onrechtvaardig en ondoelmatig. "Het kabinet is wel erg hardleers", aldus Agnes Kant, "gezien de eerdere ervaringen met een eigen risico van 200 gulden, de medicijnenknaak en het specialistengeeltje. Zo er al sprake was van een remeffect, was dat ook op noodzakelijke zorg, met name bij mensen met een minder dikke portemonnee. Een maatschappelijk zeer ongewenst effect."
De SP is ook tegen het invoeren van een forse nominale premie om de concurrentie te bevorderen. Concurrentie op zorg zal eerder leiden tot concurreren op lage schadelasten dan op betere zorg. Bovendien leidt het tot negatieve inkomenseffecten met name voor mensen met lage inkomens. Er zijn miljarden nodig voor reparatie via belastingmaatregelen, die waarschijnlijk voor een deel terechtkomen bij groepen die het niet nodig hebben en er fors op vooruitgaan.
De invoering van een zogenaamde 'preferred provider arrangementen', hetgeen erop neerkomt dat als je meer betaalt, je vrijer bent in de keuze van zorg, zou de introductie van een nieuw soort ongewenst klasse-systeem in het basisstelsel betekenen: meer keuze voor wie extra wil betalen.

De regie hoort in handen te blijven van de overheid, vindt Kant. De gezondheidszorg is een zaak van publieke verantwoordelijkheid en niet van de markt. Door de regie over te geven aan concurrerende verzekeraars, dreigt bovendien dat we ons steeds meer de wet moeten laten voorschrijven door de Europese mededingingsregels.

De SP kiest voor een echte sociale volksverzekering. Met een breed pakket dat bestaat uit de huidige AWBZ en ziekenfondspakket, inclusief huisarts en tandzorg. Met een premie volledig naar draagkracht en zonder eigen bijdragen of eigen risico's. De visie van de SP over een toekomstig zorgstelsel is verwoord in het rapport 'Gezondheidszorg gebaseerd op solidariteit. Een kwestie van beschaving'.

Meer informatie: Agnes Kant 06 51262918