Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Open dagen luchtmacht

Open Dagen vliegbasis trekken 250.000 bezoekers

07-07-2001

special:Open Dagen vliegbasis Leeuwarden

De jaarlijkse Open Dagen van de luchtmacht, op 6 en 7 juli gehouden op de vliegbasis zijn een succes geworden. Zon 250.000 bezoekers kwamen van heinde en verre naar het Friese land om kennis te maken met de Koninklijke Luchtmacht. Onder een stralende zon konden ze genieten van een vliegshow, een uitgebreide tentoonstelling en enkele tientallen op de grond tentoongestelde vliegtuigen. Voor de luchtmacht zelf waren de Open Dagen ook een succes. Niet alleen kon het evenement op een veilige manier worden afgewikkeld, ook waren er heel wat jongeren die een informatiepakket voor een baan bij de luchtmacht aanvroegen.

De grote hitte vrijdag haalden de temperaturen de tropische grens van 30 graden en zaterdag was het behoorlijk drukkend had tot gevolg dat de nodige mensen de eerste hulpposten bezochten met klachten. Politie en brandweer hoefden niet of nauwelijks in actie te komen. Een in de tentoonstelling opgestelde brandweerauto sproeide regelmatig water, wat door enkele oververhitte bezoekers dankbaar werd gebruikt om weer af te koelen.
Voor het vervoer van de bezoekers reden zon tachtig bussen op en neer tussen het station van Leeuwarden, de grote centrale parkeerplaatsen en de vliegbasis. De organisatoren waren tevreden over het goede gebruik van de openbaar vervoer-voorzieningen.

Tijdens de Open Dagen was de afdeling Werving van de luchtmacht aanwezig met een grote tentoonstellingstent. Liefst vijfhonderd jongeren vroegen een informatiepakket aan. Tijdens de Open Dagen werd een F-16 vlucht verloot onder jongeren die al eerder gesolliciteerd hadden en in de selectie zitten voor een baan bij de luchtmacht. Winnaar werd de 21-jarige Wim Pots uit Doetinchem. Naast deze vlucht werden iedere dag ook tien helikoptervluchten verloot. Deze werden gelijk uitgevoerd met een Bo-105 helikopter van de luchtmacht.

Commodore Leo van den Born, die de leiding had van de organisatie, sprak van fantastische dagen, daarbij zowel doelend op het goede weer, het veilige verloop en de grote bezoekersaantallen. Hij dankte de ongeveer 2.500 medewerkers en nodigde iedereen uit om in 2002 naar de vliegbasis Gilze-Rijen te komen, waar dan de Open Dagen van de luchtmacht plaatsvinden. (foto: Hennie Keeris)