Horses of the Dutch



Eerste lustrum Rabobank Kür, 7 juli
Zaterdag 7 juli a.s. is het eerste lustrum voor de Rabobank Kür op Muziek, een muzikaal en populair paardensportevenement dat sinds 1996 elk jaar georganiseerd wordt op Mariënweide te Aerdenhout, door de Noord Hollandse Ruiter Vereniging (NHRV).
De NHRV heeft ook dit jaar weer een veelzijdig programma samengesteld rondom de wedstrijd waaraan zoals gewoonlijk weer 20 dressuurruiters en amazones meedoen. De deelnemers zijn allen Z2-startgerechtigd. dit betekent dat we een muzikale dressuurcompetitie van hoog niveau mogen verwachten.
door het enthousiasme van vele sponsors is het de NHRV weer gelukt de toegang gratis te houden, zodat iedereen vanaf 14.00 uur van de wedstrijd, de clinics en de demonstraties kan genieten.

De clinics en demonstraties worden gegeven door de ruiters en amazone Edward Gal, Nicole Werner en de Italiaanse maestro Giorgio Mereu. Daarnaast zijn er demonstraties dameszadelrijden en doggydancing en een balletchoreografie voor danseressen en paarden. Na afloop is er, zoals ieder jaar, een ruiterfeest met drive-in disco Dienamiet waar iedereen van harte welkom is.

Edward Gal, inmiddels een bekende in de dressuursport, brak door in 1998 toen hij Z2 kampioen weerd op de NBVR winterkampioenschappen met de Cocktail zoon Gestion Kappucino. een zeer succesvolle combinatie; kampioenslint in de klasse ZZ licht, reservekampioen in de lichte tour achter Anky van Grunsven en internationale overwinningen in Amsterdam en Den Bosch.
Op 7 juli geeft Edward een clinic i.s.m. Annemarie Nigten, Z2-kampioen bij de NHRV, tevens zal Edward aan het eind van het programma een Grand Prix demonstratie geven met één van de paarden uit de Gestion-stal.

Nicole Werner is degene die Edward helpt bij de dagelijkse training. zij traint o.a. verschillende Junioren en Young Riders maar ook ruiters op het hoogste niveau. Op 7 juli geeft zij tijdens haar clinic les aan Sanne van Voorst, een succesvolle Young Rider.

Giorgio Mereu heeft het vak geleerd van zijn opa, Camillo Pes, maestro van het militaire trainings- en selectieinstituut van de cavalerie van Savoye II Piemonte Reale te Italië.
Na jaren van oefening in de Italiaanse klassieke rijkunst en studie aan het conservatorium volgden veel shows en clinics. de Lippizaners en Andalusiërs maakten Giorgios droom van dansende paarden bewaarheid; zonder dwang, met liefde en geduld weet hij het beste uit zijn paarden te halen en zo publiek te trakteren op pure magie. De clinic is i.s.m. Annamarie Goud en haar Lusitano hengst Habil, Amanda Rijkeboer met de Cartujano ruin Alegre en Stephanie Pistel met haar Lippizanerhengst Siglavy Slava.

De Nederlandse Vereniging Het Dameszadel geeft een demonstratie van de elegante wijze waarop de amazones vroeger te paard zaten. Het rijden in een dameszadel is overigens niet moeilijker dan het rijden in een gewoon zadel, het is alleen anders en je moet er even aan wennen. Dat geldt ook voor het paard; in principe kan ieder paard onder een dameszadel lopen. Ervaren amazones zijn zelfs van mening dat zij in een dameszadel steviger zitten dan in een gewoon zadel. dit blijkt o.a. uit het feit dat nog regelmatig amazones in een dameszadel mee doen aan de jacht, waarin ze soms niet gering hindernissen moeten namen.

Nicole, Dance & Ballet Company uit Hoofddorp geeft i.s.m. Marjolijn Kniestedt en Eric Hart van de NHRV een vrolijke show oip Mariënweide met danseressen en paarden. Een uitzonderlijke combinatie maar een uitdaging voor beide partijen. Na een winter hard repeteren in de dansstudio zien we op juli het indrukwekkende resultaat: de uitvoering van een choreografie voor danseressen en paarden.

In het verlengde van de Kür op Muziek voor paarden ligt misschien wel een Kür op Muziek voor honden oftewel doggydancing. de enthousiaste en talentvolle hondentrainster Hetty van Hassel geeft op 7 juli een spectaculaire demonstratie. Hetty studeert diergeneeskunde maar in haar vrije tijd is ze voornamelijk met honden bezig. Ze geeft niet alleen obedienceles maar ook regelmatig seminars over doggydancing en obedience. Haar honden Gyp en Zima zijn ook verzot op deze tak van sport; het geeft hen de kans om zich creatief te ontplooien, aldus Hetty.



©1999 Horses of the Dutch - All rights reserved read our Disclaimer