PERSBERICHT - 08 JULI 2001

Economische betekenis reisindustrie centraal in nieuwe Advanced Traveller magazine:

Toerisme blijft grootste industrie:
verdubbeling in twintig jaar

Dit jaar zullen wereldwijd bijna 700 miljoen toeristen op een zakelijke of vakantiebestemming aankomen maar over twintig jaar zal dat aantal ruimschoots verdubbeld zijn. Deze verwachting van de World Tourism Organization staat te lezen in de zojuist verschenen editie van Advanced Traveller magazine, het blad van reisonderneming ATP Online.

De reisindustrie zorgt wereldwijd voor 192 miljoen banen en is daarmee, volgens de World Travel & Tourism Council de grootste industrietak ter wereld. Er werd in 1999 (het meest recente cijfer) ruim 8.000 miljard gulden omgezet waarmee alle nationale economieën uit deze bedrijfstak een forse bijdrage kregen. Volgens cijfers van Toerisme Recreatie Nederland werken er in Nederland 350.000 mensen in de toeristische sector en zetten zij afgelopen jaar gezamenlijk 57 miljard gulden om. TRN verwacht dat deze bijdrage aan de nationale economie in 2005 (met ruim dertig procent) zal zijn opgelopen tot 75 miljard gulden.

Groeimarkt
Toerisme is een groeimarkt. Dat wordt niet alleen in Nederland zo ervaren maar ook wereldwijd. De WTO voorziet een grote toeristische groeimarkt in met name het Verre Oosten. Nu gaat veertien procent van alle toeristen naar deze regio maar over twintig jaar zal hier een kwart van alle toeristen heen gaan. Europa zal zijn huidige dominante toeristische marktaandeel zien zakken van zestig procent naar minder dan de helft (46 procent).

En binnen dat kleiner wordende (hoewel absoluut nog steeds groeiende) Europese marktaandeel zullen binnen Nederland accentverschuivingen plaatsvinden. In een exclusief interview met Advanced Traveller magazine zegt directeur Hans van Driem van Toerisme Recreatie Nederland te verwachten dat er over twintig jaar meer Chinese toeristen in Nederland zullen zijn dan Amerikaanse.

Niet krenterig
In het blad wordt afgerekend met de illusie dat Nederlanders in het buitenland krenterig zijn. Uit statistieken van de wereldwijde toerisme organisatie WTO blijkt dat Nederlanders (zakelijk en op vakantie) vorig jaar 29 miljard in het buitenland uitgaven. Daarmee staan Nederlanders op de zevende plaats na de gezamenlijke inwoners van grootmachten als Amerika, Duitsland, Japan, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië. Hoezo: `kaiken, kaiken, niet kopen'?

Volgens gegevens van de Nederlandse Bank gaven buitenlanders in Nederland `slechts' zeventien miljard gulden uit waardoor er een negatief saldo op de nationale reisverkeersbalans ontstaat van twaalf miljard gulden.

Spraakmakend
In een ander interview in Advanced Traveller magazine doet Elfrieke van Galen, directeur van KLM Cityhopper de spraakmakende uitspraak dat
-als het aan haar ligt- de maatschappij over vijf jaar alleen nog maar met jets vliegt en dat de propellertoestellen (waarmee 35 jaar geleden werd begonnen) dan tot het verleden behoren.

Advanced Traveller magazine is een kwartaaluitgave van ATP Online, `the Advanced Travel Partner'; de derde grootste en onafhankelijke zakelijke reisonderneming in Nederland. Het blad verschijnt in een oplage van 8.000 stuks en verstuurd gezonden aan klanten, relaties en personeel van ATP Online. Het kan worden gedownload van de site van ATP Online: www.atp.nl. Een exemplaar van de laatste editie kan ook via deze site worden besteld.