Limburgs Museum


Toegevoegd: 10-7-01

Subsidie van Prins Bernhard Cultuurfonds en Libertel-Vodafone voor inrichting filmdepot

Door Frank Holthuizen

De vele historische filmfragmenten die in de zalen en in het theater van het Limburgs Museum vertoond worden, zijn met name geselecteerd uit eigen collecties. Om precies te zijn: uit de sinds 1995 opgebouwde film- en videoverzameling van het LiFVA en de oorspronkelijke filmcollectie van het Limburgs Museum. Bij elkaar gaat het om ruim 800 titels. Enkele deelcollecties hebben onvervangbare cultuurhistorische waarde, zoals de films van de Limburgse Land en Tuinbouw Bond, reportages van het Limburgs Varkensstamboek, de documentaires van de Venlose productiefirma Zuiderfilm, de collectie Hub. Leufkens, de collectie Charles le Lorrain, en onlangs in bruikleen gekregen het omvangrijke filmarchief van het Sociaal Historisch Centrum te Maastricht. Daarnaast telt de collectie vele amateurfilms van diverse herkomst, die van groot belang zijn voor de documentatie van het dagelijks leven in onze provincie vroeger en nu.

Bewaarplaats

Voor het vertoonbaar of productiegereed maken van dit filmmateriaal gaan we uit van het originele materiaal, maar in de presentatie zelf worden voornamelijk videobanden of digitale kopieën gebruikt. Ook de archiefduplicaten van de films bewaren we tegenwoordig op digitaal formaat. Maar al leggen we van onze films digitale exemplaren aan, het blijft noodzakelijk om het originele materiaal te bewaren. Daartoe wordt in het Limburgs Museum een speciaal depot ingericht, dat niet alleen plaats biedt aan de eigen collecties maar desgewenst ook aan filmmateriaal dat andere (archief)instellingen in beheer willen geven. De temperatuur in deze als koelcel ontworpen ruimte bedraagt 5°C bij een relatieve vochtigheid van 35%. Dat is minimaal vereist om het sterk van het klimaat afhankelijke filmmateriaal langdurig te kunnen bewaren. Met een volgens archiefnormen uitgerust depot wil het LiFVA tevens voorkomen dat voor Limburg belangrijke collecties naar archieven buiten Limburg gaan.

Subsidie

Voor de inrichting van dit depot, in een bestaande werkruimte van het museum, is een bedrag van ruim een ton nodig. Onlangs werd door het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg in samenwerking met Libertel-Vodafone een subsidie van 30.000,- toegekend voor de verdere realisatie van het depot. Op 11 juni jl. werd de subsidiebeschikking door gouverneur Van Voorst tot Voorst overhandigd aan LiFVA-voorzitter Servaas Huys. Momenteel wordt nog gezocht naar aanvullende middelen om de weg vrij te maken voor de bouw.

Catalogus

De depotruimte wordt gecombineerd met technische faciliteiten voor het bekijken en restaureren van origineel filmmateriaal, aangevuld met een eenvoudige videomontageset. Dit alles om de registratie, beschrijving en een goed materieel beheer van de film- en videocollecties mogelijk te maken. In de Limburgse Filmcatalogus van het LiFVA wordt cultuurhistorisch en volkskundig film- en videomateriaal m.b.t. Limburg ontsloten. De eigen collecties zijn daarin dus ook opgenomen. Deze catalogus wordt in de toekomst geïntegreerd in een zoeksysteem, waarin de filmcollectie, de museumcollectie en de verzameling boeken en tijdschriften integraal te doorzoeken zijn.